Divadelní festival nabídl víkend nabitý zážitky

17. 7. 2017 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video
Téma Kultura
Během třetího červencového víkendu si přišli na své milovníci divadla. V rámci programu Letního divadelního festivalu Pod širým nebem se konaly hned tři představení.
První inscenací bylo ztvárnění životního příběhu známé francouzské šansoniérky s nezaměnitelným hlasem – Edith Piaf. V hlavní roli se představila herečka a zpěvačka Světlana Nálepková. „Tento komorní muzikál hrajeme již dvanáct let. Po představeních o Marlen Dietrich a swingových hitech jsem chtěla zkusit šansony,“ řekla Nálepková.
Nestárnoucí písně zazněly v nových komorních aranžmá pianisty a skladatele Jiřího Toufara, s přebásněnými texty od Jiřího Dědečka. Ve hře dále účinkovali Ondřej Kavan a Martin Sochor. O Edith Piaf je známo, že všechno, co dělala, dělala naplno a celým srdcem. Ať se jednalo o kariéru nebo lásku. „Její osud byl mnohem tragičtější, ale co se týče vztahů, niterných prožitků, bolestí a ztrát, tak jsme to měly trochu podobné,“ dodala Nálepková.
Třetí divadelní představení bylo v režii Dvorního divadla Hlohovec, které na prknech pódia na nádvoří domu U Synků odehrálo komorní hru o dvou hercích – Lakomec. „Téma jsem si půjčil od Moliéra a převedl jsem ho do 21. století. Je to příběh člověka, který je na prahu důchodového věku a děti ho chtějí oškubat o úspory. Je to ze života a lidi se baví,“ vysvětlil herec, režisér a autor v jedné osobě Zdeněk Černín. 


Dvorní divadlo Hlohovec si vybírá komorní dramata o dvou, třech lidech. „Mě zajímá takové divadlo, kde se dva lidé posadí na židle, mluví spolu a divákům jde mráz po zádech,“ řekl Černín. Divadlo často spolupracuje s nejlepšími herci z Jihomoravského kraje. V této hře se představila Hana Tomáš Briešťanská – letošní nositelka ceny Thálie za nejlepší herecký výkon. Vzájemná spolupráce je úspěšná, Lakomec je třetí společnou inscenací.  
Pohádka Kašpárek a drak v podání Divadla Koráb byla čtvrtým představením divadelního festivalu. Humorný boj Kašpárka a prince se lstivým černokněžníkem a drakem v této rytmická pohádce z hudebního království pobavil nejen děti, ale i rodiče. 

-ves-

 

odebírejte přes RSS