O seminář zaměřený na tradiční lidový oděv byl velký zájem

16. 11. 2017 · 1 minuta čtení · 1 video

Městské muzeum a galerie Hustopeče pořádá, kromě pravidelných vzdělávacích přednášek, i seminář zaměřený na Rekonstrukci slavnostního kroje a možnosti jeho aplikace v praxi. Ve čtvrtek 16. listopadu se konal se již jeho sedmý ročník. „Letos se přihlásilo rekordních 43 účastníků. Jednalo se o zástupce různých, i národopisných, institucí,“ řekla vedoucí muzea Soňa Nezhodová. 


Na semináři vystoupilo devět přednášejících z řad profesionálů i laiků. Jejich témata se točila kolem tradiční oděvní kultury. „Naše muzeum se bude prezentovat rekonstrukcí kroje hustopečských Němců, kterou jsme realizovali v tomto roce. Dále bude přednášet zástupce pořadatelů festivalu Kraje beze stínů nebo zástupci Etnografického ústavu v Brně,“ doplnila Nezhodová. 

Muzeum také úzce spolupracuje s Kristýnou Petříčkovou z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, která účastníky seznámila s tím, jak se tradiční kultura promítá do současné módy. „V 21. století se hledají možnosti aplikace osvědčených tradičních prvků v soudobém oděvu. Víme, že móda je dnes globální, unifikovaná a člověk hledá svou osobní, regionální identitu. Vždyť dnes, i když nakupujeme po celém světě, tak všude vidíme stejně oblečené lidi. Tímto tématem se celosvětově zabývá i národopisná věda. Řeší hlavně, jak tomu čelit, jak vystoupit z davu,“ vysvětlila Nezhodová. 

Velký zájem o seminář zaměstnance muzea upřímně překvapil. „Je to dokladem toho, že ve společnosti je něco, co není dobře, a že skrze tradiční kulturu, a kulturu obecně, řešíme problémy mnohem závažnější,“ uzavřela Nezhodová. -ves.

odebírejte přes RSS