Přátelské odpoledne v nemocnici

20. 6. 2023 · 2 minuty čtení · 5 fotografí · 1 video
Téma Z města
Příchod léta je jedním z nejpozitivnějších období v roce, kdy se všichni začínáme těšit na teplo, vodní radovánky a zasloužené volno. Tyto příjemné události si však bohužel všichni užít nemohou. Patří mezi ně například pacienti následné lůžkové péče v Hustopečích. I na ty však zaměstnanci myslí a několikrát ročně pro ně připravují zábavné dopoledne, které jim zpestřuje leckdy dlouhé dny v nemocničních pokojích.


Během dopoledne jsme tu měli koncert skupiny Kamarádi, kteří za námi jezdí z Brna už mnoho let, kromě toho měli naši pacienti možnost pohladit si zvířátka, které přišly na návštěvu. Dnes to byl pejsek Adar za doprovodu svých dvou asistentek Kristýny a Adriany, kromě toho jsme tu měly dvě kočičky – sibiřskou kočku, tu donesla naše Alžběta, a siamského kocoura, jehož majitelkou je ředitelka školy a školky v dětské nemocnici, paní Stěničková. Všechna zvířátka jsou zvyklá nejen na děti, ale i na dospělé a blízký kontakt s lidmi,“ popisuje aktivity zábavného dopoledne na oddělení paní doktorka Jitka Suská.

Akce, které pravidelně ozvláštňují běžný chod nemocničního provozu se pokaždé snaží navštěvovat i paní starostka města Hana Potměšilová, která si je velmi pochvaluje: „Na tuto akci se chodím dívat už celá léta, velice si jí cením, protože jde vidět, jak ji pacienti mají rádi a netrpělivě na ni čekají. Zazpívají si, pobaví se, tak je přijdu vždy alespoň povzbudit.

“Pořadatelé tohoto neobyčejného dopoledne si dávají za cíl přispívat k dobré náladě svých pacientů, ale také zaměstnanců, kteří na oddělení vykonávají úctyhodnou práci. Přichystaným programem se snaží vnést do nemocnice jeden důležitý aspekt, pohodu. „Jde nám o zpestření toho nedělního nebo i jiného víkendového dopoledne, které bývá klidnější a méně hektické, než v pracovních dnech, tak aby to všem rychleji uteklo, a tím, že sem přijdeme se zvířátky, přinášíme pacientům takový dotyk domova,“ prozrazuje doktorka Suská.

Dopoledne, při kterém si pacienti i personál mohou zatančit, zazpívat nebo pohladit terapeutická zvířátka, se většinou opakuje až čtyřikrát do roka. Před letošními Velikonocemi bohužel z důvodu rekonstrukce proběhnout nemohlo, o to víc si jej vynahradí v průběhu tohoto roku, kdy plánují jedno na podzim a další tradičně před Vánoci. A je vidět, že svůj účel opravdu plní. „Byla jsem velmi překvapená, že přesto, že jsem přišla s půlhodinovým náskokem, někteří už byli nachystáni na židličkách a byli připraveni na koncert, což mě velmi potěšilo a trochu i pobavilo. Ti, kteří už tuto akci u nás někdy v minulosti zažili, se na ni velice těší a říkají, že setkání s písničkou a se zvířátky je pro ně takovým světlým bodem při pobytu v nemocnici,“ má radost paní doktorka Suská. -slam-

odebírejte přes RSS