Sousedský piknik sytil, bavil i pomáhal

13. 6. 2023 · 3 minuty čtení · 19 fotografí · 1 video
Téma Kultura
V sobotu 10. června se z Křížového kopce nesla nad celé město vůně guláše, ozvěna srdečného smíchu i duch pospolitosti a dobročinnosti. Zdrojem byl druhý ročník Sousedského pikniku, letos rozšířený o soutěž ve vaření guláše a trenýrkový běh na podporu potřebných. 


 „Piknik je akce pro místní. Stejně jako v loňském roce je tu program pro celé rodiny od nemenších po dospělé. Je to příležitost se sejít, popovídat si, užít si společné odpoledne. Letos navíc se soutěží ve vaření guláše a během pro dobročinné účely,“ představila hlavní myšlenku vedoucí Marketingu a kultury města Hustopeče Jana Hrádková. A její slova se naplnila. Desítky rodin s dětmi se přišly na vlastní oči podívat a na vlastní jazyk ochutnat, jak dobře si povedou tři soutěžní týmy, které soupeřily o hlavní cenu – putovní Kotlík mlsného kocoura. „Soutěž ve vaření guláše není jen o tom vaření jako takovém. Tři týmy, které se nám letos přihlásily se skvěle vžily i do role bavičů, byl velký zážitek sledovat je při práci a při jejich vzájemném špičkování. Máme tu tým U pěti slunečnic, který vaří hovězí guláš, tým Zkol, což jsou kamarádi cyklisté, kteří nám uvaří krůtí guláš, a samozřejmě nesmí chybět MaKové panenky, které se pustily do guláše vepřového,“ seznámila nás se soutěžními týmy produkční Jana Tupá. 

Se stejnou vervou, s jakou se týmy pustily do vaření, probíhalo i hodnocení jejich výkonů. „Hodnocení je dvojí. Jedno má na starost slovutná odborná porota ve složení kuchaře Luďka Beránka, Kamila Konečného ze spolku Všehoschopných a jedné zástupkyně z řad veřejnosti, kterou si vybral předseda poroty. Druhé hodnocení jsou hlasy veřejnosti, pomocí žetonů,“ vysvětluje systém Jana Tupá. 

Konečné výsledky byly těsné, ale jasné. Zatímco u veřejnosti nejvíce bodoval krůtí guláš týmu Zkol, odborná porota předala putovní trofej do rukou Pěti slunečnic. „Náš guláš je totiž nejlepší. Máme hovězí maso z mladého býčka, který se volně pásl na zelených loukách a usmrcen byl antistresovou metodou, takže i náš guláš působí na lidi antistresově,“ prohlásily vítězky. 

Odpolední program tak mohl vesele pokračovat dál. Děti si mohly zahrát zbrusu novou hru Poznej Křížový vrch, která bude po celé léto k dostání na infocentru na kině, se zástupci břeclavské charity si každý mohl vyrábět bižuterii či vybarvit omalovánky, zájemci zkoušeli hrát discgolf, ke komentované prohlídce byla otevřena i kaple sv. Rocha.

S plným břichem guláše se všichni přítomní mohli registrovat do Trenýrkového běhu spolku Všehoschopných. „Ten nápad vzešel z jedné nepovedené sázky, ale povedlo se to dotáhnout do dnešní podoby, kdy chceme s pomocí města formou veřejné sbírky podpořit dvě dobré věci. Jednou z nich je Záchranná síť Oblastní charity Břeclav, která pomáhá rodinám, které propadnou tím pomyslným sítem sociálních služeb a nemohou se dovolat rychlé pomoci. Druhým podpořeným projektem je interaktivní tabule do místní praktické školy,“ vysvětlila hlavní organizátorka Marcela Matochová, která se sama postavila i na start.

Recesistická, ale bohulibá akce odstartovala úderem páté hodiny a dobře naladění běžci si oběhli zhruba kilometrové kolečko kolem kaple sv. Rocha. Vítězkou se stala jedna z nejmladších účastnic, Zorka Potůčková časem 3 minuty 12 vteřin. Díky nejen jejímu výkonu se podpořeným projektům podařilo vybrat 10.000 Kč.

Za zvuků písní Hustých Hudebníků si návštěvníci pikniku dlouho do večera opékali špekáčky a popíjeli míchané nápoje v baru u MaKových panenek. Domů se rozcházeli pomalu, se slovy: Tak za rok zase! -nov-

 

odebírejte přes RSS