Z Hustopečí i zpět novými vlaky Moravia

19. 6. 2023 · 1 minuta čtení · 6 fotografí
Téma Z města

V sobotu 17. června v 10:07 poprvé odjel z Hustopečí ve směru na Tišnov jeden z nových vlaků Jihomoravského kraje. Ty definitivně nahradí staré soupravy z konce 70. let minulého století, které doposud na trati do Hustopečí jezdily. 

Pro celou flotilu jednotek bylo vybráno jméno Moravia - po první lokomotivě, která do Brna přijela od Vídně 11. listopadu 1838. Jednotlivé jednotky jsou pak pojmenovány dle odrůd vinné révy, se kterými se na jižní Moravě lze setkat. Design jednotek je proveden v barvách odpovídajících logu Jihomoravského kraje, na paměti byla rovněž snaha o jasné odlišení od vlaků ostatních železničních dopravců provozovaných v Jihomoravském kraji.

Z Hustopečí se cestující poprvé svezli soupravou Rulandské modré, ale těšit se můžeme i na další odrůdy. 

Moderní jednotky umožňují přepravu vysokého počtu jízdních kol, kočárků i velkých zavazadel. Jde tak naproti i trendu cykloturistiky na jižní Moravě. Je myšleno i na imobilní, kterým pomůže nízkopodlažní nástup, široké uličky i bezbariérová toaleta.

Díky novým jednotkám se výrazně zvýší komfort cestování. Jednotky jsou nízkopodlažní, což ocení zejména hůře pohyblivé osoby, nebo cestující s kočárky, či vozíčkáři. Budou moci jet prakticky každým vlakem. Vlaky Moravia však nabízejí i další výhody – např. většina sedadel bude vybavena zásuvkou USB a zásuvkou na 230 V. Ve voze je bezplatná WiFi síť. Na WC je také přebalovací pult.

Jak jsou zatím cestující spokojení, vystihuje jeden z komentářů na facebooku města: "My to v tom už jeli a samozřejmě jako vidláci. Svítilo nám na sedadlo slunce, tak jsme si přesedli a paní průvodčí se nás ptala proč. Když jsme jí řekli důvod, tak se na nás dívala jako na opice a ukázala nám, že to má stahovací clony. Ten úžas v našich očích byl odzbrojující....budoucnost k nám došla!" -nov-

odebírejte přes RSS