Kapličky za městem s novým posezením

30. 10. 2023 · 1 minuta čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Z města
Dvě zákoutí v okolí města znatelně prokoukla. Boží muka v Růženách a Kaplička nad vinohrady se mohou pyšnit novým posezením a infotabulemi mapujícími historii staveb.


Za obnovu mohou Hustopeče děkovat partnerskému městu Habovka (SK), která na svém území díky dotaci z Evropské unie a Interregu také vybudovala podobná posezení u kapliček, i když ve větším rozsahu, a Hustopeče přizvala ke spolupráci.

Samotné kapličky prošly v uplynulých letech rozsáhlými rekonstrukcemi a nové prvky u nich vybízí k zastavení a odpočinku či výhledům do krajiny. „U kapliček byl vyrovnán terén, vybudovalo se posezení a informační tabule, které informují o historii staveb,“ podotkla projektová manažerka Pavla Novotná, která celý projekt s Habovkou koordinovala. 

Součástí projektu nazvaného Cestami minulosti byla i fotosoutěž, která si kladla za cíl zmapovat co nejvíce podobných kapliček na česko-slovenském pohraničí. „Udělali jsme veřejnou vernisáž v prostorách nově opravené budovy Střelnice a odměnili jsme autory nejlepších fotografií, které vybrala odborná porota. Musím říct, že fotografií se nám sešlo spousta a byly opravdu povedené. Panely s fotografiemi jsou ještě stále k vidění ve Střelnici, ale už pro ně hledáme vhodnější místo,“ pochválila fotografy Novotná. 

Rodiny s dětmi zase zaujme stopovací hra, která je s projektem spojena. Startovní list je možné si vyzvednout na Turistickém informačním centru. Odměnou bude malým či velkým stopařům pamětní button. -nov-

odebírejte přes RSS