Na cestě do Divák svítilo turistům slunce

24. 10. 2023 · 1 minuta čtení · 10 fotografí · 1 video
Téma Sport
Štěstí jako by uplynulou říjnovou sobotu přálo Klubu českých turistů. Slunečné a teplé podzimní počasí přímo vybízelo k procházce v přírodě, a tak 46. ročník Diváckého putování Maryša slavil úspěch a kopce za Hustopečemi se hemžily turisty.


Ti mohli vyrazit z Centra volného času Pavučina od 7 hodin a vybrat si hned z 8 možných tras. „Většina lidí chodí už jenom ty kratší trasy, a protože pro mě byla Maryša vždycky spojená s domkem bratří Mrštíků, tak jsme našim turistům připravili novou deseti kilometrovou trasu do Divák a odtud zpět autobusem. Tím pádem člověk vyrazí na desítku nebo patnáctku a může se dostat právě až do nového diváckého památníku,“ pochlubil se novinkou Petr Ovísek z hustopečské základny Klubu českých turistů.

Na trase se pohybovali pěší všech věkových kategorií. A například Kluby českých turistů z Hodonína a Břeclavi jsou již pravidelnými návštěvníky. Všichni, co se vydali na cestu, sbírali razítka, aby potvrdili, že svou trasu prošli opravdu celou. „Máme na trase kontrolní místa. Některá jsou samoobslužná, některá s našimi pořadateli.  A pak máme samozřejmě kontrolní stanoviště přímo v Divákách v muzeu, kde příchozí dostanou razítko a můžou navštívit muzeum za zvýhodněné vstupné. Pak máme razítka v Kurdějové v hospůdce, takže tam se můžou občerstvit a v Mandlárně u rozhledny,“ vyjmenovává Ovísek.

Každoročně se na trasu vydá kolem 150 lidí a ani tento rok nebyl výjimkou. Organizátoři jsou s čísly spokojení – nechtějí, aby se z Putování stala masová akce, a zároveň zcela upřímně vědí, že by větší nápor zájemců vzhledem k nedostatku dobrovolníků nezvládli. -šper-, -slam-

odebírejte přes RSS