Pacientům i lékařům se stýská po dobrovolnících

22. 10. 2023 · 1 minuta čtení · 12 fotografí · 1 video
Téma Z města

Doba covidových lockdownů už je dávno za námi, ale v hustopečské nemocnici jako by snad trvala dál. Dobrovolníci, kteří kdysi často navštěvovali pacienty zdejšího Oddělení následné lůžkové péče a připravovali pro ně různorodý program se vrací jen velmi pomalu, což s blížícím se adventem vyvolává u personálu otázky, zda se podaří i na tomto oddělení navodit sváteční atmosféru.


Jak je krásné, když se pravidelný režim naruší návštěvou zvenčí, jsme se přesvědčili v neděli 22. října při podzimním setkání s kapelou Kamarádi. „Toto setkání je naše tradice. Kamarády si zveme několikrát do roka, aby nám zpříjemnili den. K tomu přineseme i naše terapeutické kočky, aby se pacienti mohli pomazlit, někdy se podaří i pejsci. Ale nabídka programů bývala opravdu mnohem pestřejší, obzvláště ke konci roku. Teď jsme tu za poslední dobu měli pouze minulý týden žáky ze školy Nádražní v rámci projektu 72 hodin, což bylo moc fajn, a 6. prosince nám přijedou zazpívat mužáci. Tím to bohužel končí,“ posteskla si primářka MUDr. Jitka Suská.

Pacienti se kulturních akcí vždy rádi účastní, pokud jim to zdravotní stav dovolí. „Máme tu devadesát pacientů a dá se říct, že většina je schopna si dojít do chodby a spolupracovat. Samozřejmě tu jsou lidé, kteří musí zůstat na pokoji, ale i za nimi se dá dojít. Dříve k nám chodili studenti a předčítali z knih přímo u lůžek a pacienti si mohli i vybrat knihu, to bylo moc fajn,“ vzpomíná Suská a doufá, že dobrovolníci si do hustopečské nemocnice opět cestu najdou. -nov-

odebírejte přes RSS