Procestovali svět a přivezli nejlepší vína! Přijďte je ochutnat na Světový duel vín.

25. 10. 2023 · 2 minuty čtení · 7 fotografí · 1 video
Téma Z města

Výjimečnou akcí nejen na Hustopečsku, ale v celé České republice, je již od roku 2008 Světový duel vín, který milovníkům nápoje králů dopřává unikátní možnost porovnat nejlepší tuzemská a zahraniční vína.

V překrásných prostorách konferenčního sálu Hotelu Amande se v sobotu 18. 11. 2023 od 10 hodin odšpuntují láhve, které tým hustopečských vinařů pod vedením Miroslava Hrabala osobně přivezl ze všech koutů světa.

 

„Překvapivě jedny z nejlepších vín jsou v poměrně dobré dojezdové vzdálenosti od Česka. Rakouské ryzlinky z Wachau, které na Duel vozíme pravidelně, to je záruka té nejlepší kvality světového formátu. Letos nabídneme „rýňáky“ od Pichlera, Knolla, Pragra, které jsou opravdu nenapodobitelné,“ vybízí spokojený Hrabal, zakladatel unikátní vinařské akce.

Meursault, Chambertin, Chambolle, Pommard, Montrachet, Chablis. Vína, jejichž názvy znají opravdoví fajnšmekři dokonale. Ne každému se však podaří je osobně ochutnat. „Francouzská vína nesmí na Duelu chybět nikdy, protože Francie je pro další státy velkým vzorem nejen co se výroby vína týká, ale i při samotném pěstování. I já sám si právě z Francie pokaždé přivezu nejen pár vzácných lahví, ale mnohem cennější poznatky a rozšíření obzorů,“ chválí Hrabal francouzské kolegy.

Světový duel vín roku 2023 však kromě stálic vinařského nebe nabídne i vína poměrně neznámá. Třeba z Kréty, jejichž odrůdy i postup výroby jsou staré několik tisíc let. Nebo vynikající Chardonnay z Winery Salenegg Castle ze švýcarského vinařského kantonu Graubinder v obci Maienfeld, které je jedním z nejstarších vinařství světa.

„Letos bych ale rád vyzdvihnul i vína ze Slovinska, která na Duelu budeme mít poprvé, konkrétně z přímořské vinařské oblasti Kras, kde jsme ochutnali místní specialitu TERAN, což je červené víno vyráběné z odrůdy Refosco.  Milovníci červených vín se určitě mají na co těšit," usmívá se Hrabal a snaží se vyjmenovat všechny země, ze kterých dovezl tekuté poklady: „Portugalsko, Nový Zéland, Jihoafrická republika, Maroko, Holandsko, Kréta, USA, Francie, Itálie, Anglie, Německo… a dál už si nevzpomínám. Máme přes 500 vzorků vín, takže se opravdu máte na co těšit,“ směje se.

Které víno vítězí u vás? Bílé? Červené? Suché? Sladké? Tuzemské? Zahraniční? Přijďte pokoštovat a udělejte si názor. V sobotu 18. listopadu od 10 hodin v Hotelu Amande v Hustopečích! Vstupenky pořídíte online nebo v Hustopečích v turistickém informačním centru. -nov-

odebírejte přes RSS