Česko-Rakouský umělecký salon nabízí nevšední zážitek

1. 11. 2016 · 2 minuty čtení · 7 fotografí

Umělecká díla všech jedenácti členů hustopečské výtvarné skupiny Alfons a šesti rakouských umělců jsou k vidění na výstavě v Městském muzeu a galerii. Česko-Rakouský umělecký salon s podtitulem Stavění mostů – Bricken Bauen  zahájila v pátek 28. října slavnostní vernisáž. O hudební doprovod se postaral violoncellista a pianistka. Úvodní slovo patřilo předsedkyni skupiny Alfons Jarmile Milotové a rakouské umělkyni Silvii Konrad.

 Jedná se již o třetí salon, který výtvarná skupina Alfons pořádá

 „Alfons pořádá každé tři roky výstavu, která je nazvaná salon, kam se můžou přihlásit výtvarně tvořící lidé z Hustopečí a okolí. Díky velmi úzké spolupráci s rakouskými a vídeňskými umělci soustředěnými kolem kurátorky Silvie Konrad, se v tomto roce skupina Alfons spojila s rakouskými a vídeňskými umělci,“ uvedla vedoucí Městského muzea a galerie Soňa Nezhodová.

Velký počet vystavovatelů přináší zážitek z mnoha různých technik a také námětů

Každý z výtvarníků pracuje odlišnou výtvarnou technikou a má rozdílné vnímání estetiky. K vidění jsou malby, koláže, fotografie, sochy, grafiky, plastiky i objekty.

„Letos je něco nového, prezentují se tady tři sochaři, dva jsou od nás ze skupiny. Sochy jsou umístěny vevnitř v galerii i na nádvoří Domu U Synků. O to je výstava zajímavější a větší,“ řekla předsedkyně spolku Alfons Jarmila Milotová.

Rakouští umělci v hustopečské galerii nevystavují poprvé

Za výtvarnou skupinu Alfons jsou k vidění díla od všech kmenových členů, například Marie Grůzová, Roman Müller, Jana Rozková, Pavel Klak. Rakouskou stranu zastupují umělci Silvia Konrad, Martina Eder, Herbert Langmüller, Bernhard Kulisz, Evelyn Doll a Ulrike Chladek.

Výstavu finančně podpořili

Kromě výtvarného spolku Alfons má zásluhy na celé výstavě i grant získaný Silvií Konrad a město Hustopeče. „Tato výstava je z naší strany podpořena radnicí města Hustopeče, z rakouské strany Úřadem spolkového kancléře ve Vídni,“ uvedla Nezhodová.

Výsledky Česko-Rakouské spolupráce uvidí i za hranicemi

„Jelikož se jedná o reciproční výstavu, bude se opakovat příští rok ve Vídni, kde budou k vidění stejní výtvarníci, jak z naší strany, tak z rakouské,“ dodala předsedkyně spolku Jarmila Milotová. Stále se hledají vhodné prostory, kde bude výstava umístěna, ale termín je již naplánovaný na duben roku 2017.

 Česko-Rakouský umělecký salon bude v Městském muzeu a galerii Hustopeče k vidění do dvacátého listopadu. 

Nina Veselá, Foto: Jana Rozková

odebírejte přes RSS