Světový duel vín nabídl tradiční i neobvyklá vína

22. 11. 2016 · 2 minuty čtení · 6 fotografí

 Minulou sobotu se v Hustopečích konal již sedmý ročník unikátní přehlídky vína Světový duel vín. Odborníci i veřejnost měli možnost degustovat 502 vzorků vína a tuto příležitost si nenechalo ujít téměř 600 lidí.

Duelu předcházel edukativní odborný seminář, na kterém mělo 50 špičkových hodnotitelů, sommeliérů a enologů možnost se seznámit s těmi nejlepšími víny. Pořadatelé vyhověli zájmu a navýšili kapacitu semináře. „Je to naprosto unikátní možnost, jak srovnat vína, která běžně pijeme a degustujeme v České Republice s unikátními víny těch nejlepších vinařů z celého světa,“ vyjádřil se návštěvník semináře Lubomír Dvořáček.

Město Hustopeče je pořadatelským městem mnoha vinařských akcí od jara až do zimy a Světový duel vín je jednou z nich. Akce je podporována Vinařským fondem a Svazem vinařů. „Je to mimořádná akce v tom, že kromě vín, se kterými se můžeme setkat a jsou pro nás dostupná, se zde najdou vína prakticky z celého světa a z různých vinařských oblastí. V tom je její kouzlo,“ uvedla starostka Hana Potměšilová. „Hustopeče se díky duelu staly centrem porovnávání vína. Jsou tady vína, která běžně stojí šest až sedm tisíc a takové víno si lidé normálně nekoupí. Možnost pro běžného člověka ochutnat to nejlepší, za relativně slušnou cenu, je úžasná,“ dodal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. 

Tradičně byla zastoupena vína z vinařských velmocí, ale i vína z neobvyklých regionů jako je Belgie, Slovinsko či Izrael. Cesta za objevováním vystavovaných druhů vín začíná každý rok v březnu, kdy organizátoři začínají objíždět vinařské země a vybírat vína z renomovaných vinařství.

Příští rok se můžeme těšit na osmý Světový duel vín. Ten slibuje další novinky. Výzvou pro pořadatele jsou samotní návštěvníci. „Pozoruji zvýšené pochopení, zvýšený um anebo poznání lidí, protože lidé už dnes cíleně vyhledávají vína, která si z nabídky vytipovávají. Je to nádherná edukativní činnost. Čím dál více lidí se učí pít víno a učí se ho poznávat,“ řekl předseda Svazu vinařů a organizátor akce Miroslav Hrabal.

-ves- Foto: - ves-, Jana Hrádková

Páteční odborný seminář

 

Světový duel vín

 

Světový duel vín

 

Světový duel vín

 

Světový duel vín

 

Světový duel vín


 

odebírejte přes RSS