Modernizace společenského domu získala konkrétní podobu

22. 5. 2018 · 1 minuta čtení · 10 fotografí · 1 video
Téma Z města

Na začátku května byla dokončena architektonická studie, která řeší stavební úpravy a modernizaci celého areálu společenského domu. V plánu je obnova uliční fasády původního objektu, aby se podtrhl význam stavby, která je výrazným dědictvím rodiny T. G. Masaryka. V zahradě bude letní areál s venkovním posezením i travnaté plochy. Nebude chybět venkovní pódium se zázemím a tanečním parketem. „Zhruba před dvěma lety vznikla pracovní skupina, která se začala zabývat prostorem společenského domu a jeho okolím. Věděli jsme, že je to unikátní budova, která si zaslouží pozornost i z toho důvodu, že se tady nabízí venkovní zázemí pro formální i neformální setkávání lidí,“ uvedla starostka Hana Potměšilová.


Plánovaný provoz objektu zachová funkci společenského domu, restaurace a klubu pro mládež. Další možnosti budoucího využití se řešily na veřejném slyšení, kde byla představena základní studie. „K ní se postupně vyjádřily veškeré dotčené komise a instituce. Jejich nápady, myšlenky a návrhy, která byly technicky uskutečnitelné, se zapracovaly do konečné fáze studie,“ vysvětlil radní pro kulturu Roman Záruba.
V sále společenského domu se změní pódium a zázemí pro účinkující se přesune do podzemních prostor. „Foyer se zvětší, protáhne se do zadního traktu budovy. Restaurace zůstane na svém místě,“ řekl Záruba. Největší změny čekají přilehlé pozemky za společenským domem. Studie klade důraz na víceúčelové využití venkovního areálu. „Zahrada bude sloužit pro události i běžné využití, pro rodiny s dětmi, jako klidová zóna,“ dodal.
Kvůli posunutí myšlenky směrem od návrhu k budoucí realizaci, bylo nutné směnit pozemky v okolí areálu. „Vytvořili jsme tak logické celky, které umožní vznik budoucí přístupové komunikace směrem ke společenskému domu, a zároveň se mohou majitelé zahrádek, které jsou z ulice Herbenova směrem dolů, dostat kolem svých pozemků až na komunikaci,“ sdělila Potměšilová.
Dalším krokem bude nyní vyhlášení veřejné zakázky na vypracování projektové dokumentace.

-ves-, FOTO: Archiv MěÚ Hustopeče

 

odebírejte přes RSS