Čí sú hody? Naše!

3. 10. 2018 · 1 minuta čtení · 18 fotografí · 1 video

V neděli 30. září bylo v sále společenského domu veselo. K tanci a poslechu hrála dechová hudba Pálavanka a více než desítka párů juchala pod májou, tančila a zpívala. Děti z folklorního kroužku Krajcárek měly své Svatováclavské hody. Ráno se krojovaní zúčastnili mše svaté v kostele a odpolední zábavu zahájili také průvodem od kostela. „Program je tradiční, hodový. Čeká nás zavádka, sóla - stárci, chasa, sklepníci a rodiče. Nebude chybět polka, valčík, vrtěná a určitě i verbuňk,“ shrnula lektorka Sabina Novotná.


Kroužek Krajcárek oslavil šest roků. Děti se schází každý týden a věnují se hustopečským tradicím. Připravují se na hody, plesy, tančí, zpívají a hrají si. „Trošku se nám to omladilo. Starší děti už jsou na druhém stupni, takže nám odešly. Ale nabíráme tříleté i čtyřleté děti, které o to mají zájem. Jsme moc rádi, že mají podporu u rodičů,“ popsala současný stav Novotná.
Sál společenského domu se hemžil barvami. Stárkám, stárkům i chase to v krojích velmi slušelo. „Je to klasický kroj, akorát holky mají méně spodniček, aby to neměly tak těžké. Takže jelito, spodničky, kordulka, košilka a rukávce. První čtyři stárky mají na hlavě kotůč. Kluci mají tradičně košili, kalhoty a kordulu,“ představila jednotlivé části kroje Novotná.
Jako obvykle byly zvány i přespolní krojované děti a tančilo se celé odpoledne.

-ves-

odebírejte přes RSS