Jak zvládnout dětský vzdor?

17. 10. 2018 · 1 minuta čtení · 5 fotografí · 1 video

Každý rodič si se svým dítětem projde obdobím dětského vzdoru. Obvykle se tento fenomén objevuje u batolat, ve věku dvou až tří let. Všechny děti ho prožívají různě, ale vždy se jedná o náročné období, které se dotkne celé rodiny. Pobesedovat a sdílet zkušenosti s rodiči přijela do Hustopečí dětská psycholožka a psychoterapeutka Lucie Kotková. Dětský vzdor je totiž hlavně etapou života, kdy se dítě začíná zdravě vymezovat. „Přijde na to, že je nezávislé na mamince a má svou vlastní vůli. Proto se začíná prosazovat a zkoušet, kam až může zajít,“ pospala Kotková, co se s dítětem děje.


Projevy vzdoru se velmi liší. „Některé děti jsou temperamentnější, bouchají hlavou do zdi. Bývají to velmi dramatické scény, kdy si lehnou a mlátí nohama, rukama. Někdy to není tak bouřlivé, ale všechny děti si tím nějakým způsobem prochází,“ uvedla Kotková.
Podobné situace vznikají ve chvíli, kdy dítě chce něco jiného než rodič. Na rozdíl od dospělých se teprve učí své pocity ovládat a každou emocí si musí projít. Ať už ji provází vztek nebo pláč. Jak vypadá univerzální rada pro rodiče? „Hlavně zůstat v klidu a nad věcí, i když je to těžké. Snažit se nebrat si to osobně a nenajíždět na svůj vlastní vztek. Je nutné to brát jako období, které přišlo a zase odejde,“ poradila Kotková. „Velmi důležité je také pomoci dítěti tu emoci zvládnout. Když bude v klidu rodič, tak se dítě dřív uklidní,“ dodala.
Období dětského vzdoru se většinou opakuje i v pubertě a mnohdy bývá mnohem náročnější. „Se starším dítětem je nutné daleko víc komunikovat a hledat kompromisy. Musíte se s ním bavit o tom, co mu vadí a jakým způsobem se to dá změnit,“ uzavřela Kotková.

-ves-

odebírejte přes RSS