Hindráková besedovala o africkém obchodu se smrtí

15. 11. 2018 · 2 minuty čtení · 7 fotografí · 1 video

Listopadová Literární kavárna patřila Haně Hindrákové. Spisovatelka přijela do Hustopečí vyprávět o své poslední knize Smrtící byznys, která upozorňuje na jeden z palčivých problémů afrického kontinentu. Hrdinkou je zdravotní sestra Ellen, která se vypraví do Ugandy pomáhat na klinice. „Ellen během práce zjišťuje, že děti umírají, přestože u nich byla malárie léčená včas, a začne pátrat po příčinách. Postupně se dostane na stopu falešným lékům,“ popsala hlavní zápletku Hindráková.


Odhady udávají, že v Africe je 30 až 60 procent léků falešných. V takových případech je štěstím pokud lék místo účinné látky obsahuje třeba mouku nebo cukr. „Pokud máte menší štěstí, tak lék obsahuje zlomek účinné látky, aby prošel základními testy v přístavech. Bohužel v tomto případě může vzniknout rezistence a potom už pravý lék nezabírá. V nejhorších případech našli v lécích například jed na krysy, nemrznoucí kapalinu, leštidlo na parkety,“ vyjmenovala nejhorší možné varianty Hindráková.
Proti podobnému obchodu se snaží bojovat Světová zdravotnická organizace nebo ústavy pro kontrolu léčiv. „Ale je to velmi těžké, protože v Africe je velká korupce a každý je tam podplatitelný. Toto je navíc mnohem větší byznys než třeba obchod s drogami,“ uvedla Hindráková.
Problémy afrického kontinentu zná spisovatelka na vlastní kůži. Více než deset let létala do Keni jako dobrovolnice. V Africe se odehrává většina jejich příběhů. „Pro mě je to druhý domov. Když tam nejsem, tak se mi po ní stýská. Když o Africe píšu, tak to stýskání není tak hrozné,“ vysvětlila Hindráková.
Spisovatelka dříve pomáhala Afričanům přes spolupráci s neziskovou organizací, později se na základě zkušeností rozhodla pro pomoc prostřednictvím přímého obchodu. „Od skupin žen z chudinských čtvrtí nakupuji šperky a tady je prodávám. Není to to založené na tom, že tahám Afričana z bídy, že jsem jeho spása. Je to rovnocenný vztah,“ představila svůj způsob pomoci Hindráková.
V pondělí 19. listopadu vychází spisovatelce nová kniha, která čtenáře opět zavede do Keni. „Bude to skutečný příběh keňského dítěte ulice. V podstatě ze sta procent podle skutečnosti,“ navnadila Hindráková.
Pokud chcete navštívit černý kontinent a zaplést se do jeho příběhů, tak si můžete v knihovně některou z knih od Hany Hindrákové půjčit.

-ves-

 

odebírejte přes RSS