Světový duel vín učí návštěvníky umění žít

27. 11. 2018 · 2 minuty čtení · 1 video

V sobotu 24. listopadu uzavřel devátý ročník Světového duelu vín vinařské akce v Hustopečích rekordní účastí více než 600 návštěvníků. Vyhledávaná přehlídka mezi odborníky, vinaři i laickou veřejností nabídla 571 vzorků z 26 zemí a postavila vedle sebe vína české a světové produkce. Organizační tým se jejich výběru věnoval téměř celý rok, kdy podnikl mnoho cest po Evropě. Výpravy byly náročné ale plné zážitků. „Vždy rád vzpomínám na lidi, ve Francii nebo ve Švýcarsku, kteří se umí radovat z okamžiku. U dobrého jídla a dobré skleničky zapomenou na spěch. Víno je totiž pojítkem mezi lidmi a národy. Moc bych si přál, aby se toto umění žít přeneslo i k nám,“ uvedl předseda organizačního výboru Miroslav Hrabal.


Mezi stálicemi, jako jsou Francie, Itálie nebo Německo, si svoji premiéru užila vína z Arménie, Ázerbájdžánu, Anglie, Brazílie a indonéského ostrova Bali. „Velmi mě zaujala některá vína z Ázerbájdžánu. A úžasné jsou německé a švýcarské ryzlinky a švýcarské sauvignony. O Francii ani nemluvím, tu miluji. Jejich vína jsou zážitkem sama o sobě,“ prozradil své osobní tipy Hrabal.
Na Duelu byla letos výrazně zastoupena i slovenská produkce, protože tento rok se nese ve znamení oslav výročí 100 let od založení společného Československého státu. „Máme jich tu kolem 50 vzorků. Můžeme se tak podívat, jakým způsobem jejich vinaři pokročili a kam česká a slovenská vinařství kráčí,“ řekl Hrabal.
Duelu opět předcházel seminář určený pro odbornou veřejnost. Čtyřicítka vinařů degustovala vybrané vzorky vín a porovnávala vývoj vinařství u nás a v zahraničí. „Seminář je určen pro vinaře, kteří mají o víno eminentní zájem a výrobou vína se živí. Je o něho velký zájem,“ vysvětlila starostka Hana Potměšilová.
Ale odborné rozhovory kralovaly i během sobotní degustace, kdy se nad víny, jejich odlišnostmi a rozdílnou chutí, vedly dlouhé debaty. Mnoho návštěvníků bylo na Duelu opakovaně a nováčci si rádi nechali poradit nejen od svých přátel. „Myslím si, že ať na této akci pijete jakékoliv víno, tak si maximálně pochutnáte,“ shrnula převažující dojmy hustopečská vinařka Miloslava Kuncová.
V příštím roce oslaví Světový duel vín první kulatiny a milovníci vína se již nyní mohou těšit na to, že si rozšíří obzory o nové chutě.

-ves-

 

odebírejte přes RSS