Nadčasový odkaz T. G. Masaryka nyní rezonuje víc než dřív

7. 12. 2018 · 1 minuta čtení · 3 fotografie · 1 video

Poslední přednáška tohoto roku v Městské knihovně Hustopeče představila návštěvníkům osobnost T. G. Masaryka. O jeho nadčasovém odkazu vyprávěl historik Stanislav Balík, který se zaměřuje na problematiku českých novodobých dějin. „Dnes chci připomenout sté výročí založení Československa a chci říct, že věci, které se staly před 100 lety, by mohly být současné. To, co řešili naši předci, de facto můžeme řešit také, protože Masarykův odkaz je především morální a je třeba se k němu znovu vrátit,“ vysvětlil téma přednášky Balík.


T. G. Masaryk je český nejvýznamnější státník. Významně se podílel na založení našeho prvního státu a byl v jeho čele do roku 1935. Díky svému vystupování, rozhovorům s lidmi a literárním textům se stal morální autoritou celého národa. „Masaryk vytvořil novou filozofii českých dějin, tzn. vyzdvihl husitství, českobratrskou tradici, Jana Amose Komenského a národní obrození, a snažil se osvětovou prací vštěpovat národu tyto myšlenky. Vedle toho realizoval své humanitní a demokratické ideály,“ uvedl Balík.
Méně známým faktem z Masarykova života je velká role jeho manželky Charlotty, která se silně projevila v období tzv. rukopisných bojů a hilsneriády. „Tehdy se dokonce Masaryk rozhodl, poté, co ho vypískali a téměř insultovali studenti v posluchárně filozofické fakulty, že by měli odejít do Spojených států, protože se zde už nedá působit. Jeho manželka mu na to odpověděla: Ne. Tady je tvoje historická role, tady musíš zůstat a vydržet. Jedině tím, že vydržíš, tak něčeho dosáhneš,“ vzpomínal na pohnuté události Balík.
Žádný velikán Masarykova typu už se v České republice od jeho smrti neobjevil, proto je potřeba, aby jeho humanitní odkaz rezonoval současnou společností. „Myslím si, že jediná naděje z hlediska budoucnosti je, abychom se k tomuto odkazu vrátili a věřili, že se nějaká podobná osobnost mezi námi objeví,“ uzavřel Balík.

-ves-

 

odebírejte přes RSS