Začátku adventu kraloval punč

4. 12. 2018 · 2 minuty čtení · 33 fotografí · 1 video

Punč…punč…punč se neslo Dukelským náměstím a nemohli za to jenom sněhuláci z Ledového království, ale také návštěvníci, kteří přišli ochutnat punče, nasát předvánoční atmosféru a společně sledovat rozsvěcení vánočního stromu. Program Adventního punčování zahájilo vystoupení country kapely Sedlo, pokračoval zábavou pro děti a vystoupením dětských souborů. Počasí konečně ukázalo, že brzy začne zima a na zahřátí byl připravený teplý punč: Vikingský, Ledového království, sedláků z Valkýry, Hustopečské chasy a Zdravý.


Každý tým si dal na jeho přípravě záležet a nechyběly ani různé tajné ingredience. „Máme tady fantastické a chuťově jedinečné nakládané ovoce v alkoholu a punč je dělaný podle nejvzácnější receptury pana Wericha: přiměřeně, přiměřeně a přiměřeně,“ prozradila Ingrid Florusová ze Zdravého punče. „Největší tajemství je práce našich žen. Jejich alchymie během pátečního večera je bezbřehá,“ vysvětlil Petr Fridrich z Ledového království.
Punčovou bitvu si nenechali ujít ani Vikingové, kteří byli v Hustopečích poprvé viděni během Burčákových slavností. „Do punče dáváme skandinávskou vodu, víno a rum. Nejlepší je, když se u punčování také vaří vývar z bělokura a vůně a chutě se promísí. To má kouzlo,“ překvapil náčelník Vikingů.
U stánků s punči byly dlouhé fronty a řada návštěvníků se do hlasování o nej… punč pustila s velkou chutí. Rozhovory se točily kolem různých příchutí punčů, obsahu alkoholu, množství macerovaného ovoce nebo cukru. Typická ale byla všudypřítomná spokojenost.
Kromě punčových stánků byl na náměstí i vánoční řemeslný jarmark a ve spodním traktu domu U Synků pořádal Muzejní spolek každoroční Vánoční muzejní bazar. Pro děti byly připraveny dílničky v sále pod kostelem sv. Václava, jízda na ponících nebo krmení zvířátek.
S příchodem tmy došlo na sčítání hlasů a každý punčový tým byl po zásluze odměněn. Vítězem se ovšem už po několikáté stal punč z Ledového království s opilou švestkou a spokojenost nebrala konce: „Máme velkou radost!“ radovaly se nejmladší členky týmu.
Jako poslední se náměstím rozezněly písně v podání sboru The Candies a za přítomnosti živého betléma se v 17 hodin rozzářil hustopečský vánoční strom. 

-ves-

odebírejte přes RSS