Galerie vystavuje poctivé kovářské řemeslo

9. 1. 2019 · 1 minuta čtení · 15 fotografí · 1 video
Téma Kultura

První letošní vernisáž tohoto roku v Městském muzeu a galerii Hustopeče patřila přehlídce precizní řemeslné práce. Všechny čtyři místnosti galerie zaplnily výrobky uměleckého kovářství Milana Michny z Vrbice, které se zaměřuje na zakázky dle vlastních návrhů nebo ve spolupráci s architekty. „Sám jsem začínal v roce 1965 a pak se kovářství rozrůstalo. Poté jsem se stal členem Svazu výtvarných umělců a po revoluci už jsem mohl mít vlastní zaměstnance,“ vzpomínal kovář Milan Michna.


V portfoliu kovářství je mnoho drobných předmětů, nábytek, okenní mříže, brány, dveře, plastiky, kříže apod. O kvalitě práce svědčí řada prestižních realizací v České republice i v zahraničí. „Dělali jsme velké práce na několik etap pro zámek Líšeň. V Brně jsme mimo jiné kompletně zpracovali budovu Staré radnice a Krajského soudu,“ vyjmenoval některé z nich Michna.
Díla z kovářství Milana Michny jsou samozřejmě zastoupena v jeho rodišti na Vrbici. Ať už se jedná o brány na hřbitově nebo zábradlí u kulturního domu. „Milan Michna je velká vrbecká osobnost. Hrdě se k němu hlásíme a on se naopak hrdě hlásí k Vrbici. Tato symbióza prostě funguje,“ uvedl starosta Vrbice Tomáš Bílek.
V galerii je k vidění kompletní průřez celé tvorby uměleckého kovářství. Některé větší objekty jsou představeny alespoň na fotografii. „Ukazujeme zde prakticky vše. Ale nemůžeme sem nainstalovat bránu, protože železo je těžké a manipulace s ním je náročná,“ vysvětlil Michna.
Výstavu Zrozeno z ohně můžete navštívit až do 24. února.

-ves-

 

odebírejte přes RSS