Izrael láká svou historií, památkami, přírodou i vínem

18. 1. 2019 · 1 minuta čtení · 4 fotografie · 1 video

Zástupci místní Apoštolské církve se rozhodli zpříjemnit dlouhé zimní měsíce cestovatelskou přednáškou. Ve čtvrtek 17. ledna zavítal do Křesťanského centra v Kollárově ulici vystudovaný archeolog Josef Jan Kovář a návštěvníkům vyprávěl o své cestě Křížem krážem Svatou zemí. „Budu se věnovat výjezdu, který jsem absolvoval loni v říjnu. Jednalo se o 11 denní poznávací zájezd po Izraeli, který jsem začal jako turista a skončil jako průvodce, když oficiální průvodce zjistil můj vystudovaný obor,“ vysvětlil Kovář.


Izrael je sice území o velikosti Moravy, ale během historie ho obsadila většina významných kultur. „Egyptská, různé civilizace z Mezopotámie, dnešního Iráku a Sýrie. Byli tam i Římané, před nimi Řekové, Byzantinci, Křižáci… Je tam také jedno z nejstarších měst na světe – Jericho,“ vyjmenoval Kovář, proč toto území fascinuje všechny archeology.
Přednáška nabídla prohlídku nejzajímavějších míst. Od Negevské pouště na jihu vedla na sever do Golanských výšin. „V Bibli, ve Starém zákoně, se často vymezuje původní území izraelského národa, právě lokalitami Danem na jihu a Beerševem na severu. Takže uděláme průřez mnoha zajímavými kraji,“ řekl Kovář.
Izrael je v první řadě Židovský stát, ale jsou v něm zastoupeny i významné menšiny – arabská, palestinská apod. Problematická politická a náboženská situace nemá vliv na turismus, který v malém státě vzkvétá. „Izrael je bezpečná země, pokud se vyhnete některým místům, která jsou nechvalně známá a úřady nebo armáda vás upozornění abyste tam nejezdili, tak je to ve velkých městech bezpečnější než u nás,“ uvedl Kovář.
A co může návštěvníky Izraele mile překvapit? „Je tam dobré víno. To si myslím, že je pro rodáky z jižní Moravy velmi příjemné. Stát leží ve třech podnebních pásmech, proto je paleta jejich vín velice pestrá,“ prozradil Kovář.

-ves-

 

odebírejte přes RSS