Krojované děti v Hustopečích plesaly

21. 1. 2019 · 2 minuty čtení · 18 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Plesová sezóna je v plném proudu, o třetím lednovém víkendu patřil sál hustopečského společenského domu krojovaným. V pátek večer je přilákal jubilejní dvacátý krojový ples a v neděli odpoledne jeho osmiletý dětský kolega. Obě akce pořádala Hustopečská chasa a kromě věkového průměru tanečníků jsou si velmi blízké.


Plesy zahájilo předtančení Moravskou besedou. Tento tanec již od konce 19. století neodmyslitelně patří ke krojovým plesům a lidovým bálům. Skládá se z jedenácti částečně přizpůsobených hanáckých a slezských tanců, z nichž jsou sestaveny taneční figury. Děti z folklorního souboru Krajcárek je zvládly bez zaváhání.
Hned po domácích se představili tanečníci z Kobylí s dívčím pásmem „Červený kachel“ a chlapeckou „Vařečkovou“. Soubor při tamní základní škole vedou Jana Otáhalová a Ivana Rusňáková. „Folklorní kroužek Slunéčko je poměrně mladý kroužek, teď máme výročí jednoho roku. Zatím jsme vystupovali pouze v Kobylí, ale když jsme se dozvěděli, že se tu pořádá krojový ples, oslovili jsme organizátory, jestli bychom nemohli přispět taky naším vystoupením,“ uvedla Otáhalová. Přítomnost přespolních byla znát, volné místo u stolu se hledalo jen těžko. „Na letošním plese je účast hojná, přijely nám děti z Kobylí, takže jsme spokojení, “ přiznává vedoucí z pořádajícího kroužku Krajcárek Sabina Novotná.
Děti si užívaly, radost z tance čišela z energických pohybů, místy neuhlazených, ale o to více autentických. Přispěla k tomu také dechová kapela Palavanka repertoárem přizpůsobeným dětskému publiku. Po balónkovém sóle se mnohé oči rozzářily ještě více, následovala tradičně bohatá tombola. Někteří malí tanečníci přiznali, že právě ta je pro ně velkou motivací.
Pokud i vaše děti láká folklor, mohou se přidat. „Rádi přivítáme všechny děti, které mají zájem, především ty starší a hlavně chlapce,“ zve Novotná. Právě teď spolu s dalšími vedoucími Krajcárku, Jaroslavou Kostrhounovou, Veronikou Toráčovou a Janou Kurcovou, připravují nové pásmo, které hustopečskému publiku předvedou premiérově na březnových Slavnostech mandloní a vína.
-kam-

odebírejte přes RSS