Kino je opět otevřené a láká nejen na filmy

1. 4. 2019 · 4 minuty čtení · 11 fotografí · 1 video

 Poslední březnový víkend se budova kina po téměř rok a půl trvající rekonstrukci slavnostně otevřela veřejnosti. V pátek 29. března odpoledne byla za účasti zástupců vedení města, škol, spolků a významných osobností symbolicky přestřižena páska nového víceúčelového kulturního centra. Tohoto aktu se ujali místostarosta města Bořivoj Švásta, generální projektant Ivo Stolek a Josef Anovčín, ředitel hodonínské stavební firmy Plus, která s přispěním mnoha subdodavatelů projekt realizovala.


Bořivoj Švásta poděkoval všem zainteresovaným včetně minulého zastupitelstva, které zásadním rozhodnutím uvolnit finance umožnilo nápad na proměnu kina realizovat. „Úplně první zpracování ideové studie datujeme rokem 2006, pak to dlouho mlčelo, k myšlence jsme se vrátili v roce 2015, kdy jsme nechali zpracovat studii,“ vrátil se se k počátkům projektu místostarosta.

 Autorem architektonické studie je Jan Stolek, interiéry navrhla Magda Stolková. Přestože to v některých fázích rekonstrukce vypadalo, že tu nezůstane kámen na kameni, pamětníci poznají, že základní rozvržení prostoru se nezměnilo. Vyžadovaly to konstrukční a statické danosti budovy, některé prvky však původní formy zachovávají záměrně, například zvlnění bočních stěn hlavního sálu nebo kruhová okýnka v jeho dveřích. „Chtěli jsme, aby pevné součásti interiéru byly neutrální, nadčasové, aby nějakou dobu vydržely. Velký důraz jsme kladli i na prosvětlení prostoru,“ uvedla Stolková. Jednoduché barevné řešení je laděno v bílé a odstínech šedé s akcenty oranžové a žluté, na čalounění sedaček v sále, tapetách nebo obložení toalet.

Rekonstrukce stála zhruba 50 milionů, stavba samotná 38 milionů, technologie kina a divadla asi 5,5 milionu, interiéry si vyžádaly necelé 4 miliony, dozory a koncové prvky půl milionu, projekční náklady byly necelé 2 miliony. Většina peněz šla z rozpočtu města, půlmilionovou dotací na digitalizaci kina přispěl pouze Státní fond kinematografie.

Hladké bílé fasádě dominuje nápis „Kino,“ přestože prostor bude mít mnohem širší využití. Vedení města se rozhodlo pro toto jednoduché označení, které odráží minulý odkaz budovy. „Budova sloužila dřív jako kino, kompletní rekonstrukce ji proměnila ve víceúčelové kulturní centrum, i nadále se tady bude promítat, navíc prostřednictvím nebo pomocí těch nejlepších technologií, ale současně bude sloužit jako divadelní sál, kde je odpovídající zázemí jak pro vystupující, tak i komfortní prostředí pro návštěvníky,“ uvedla vedoucí Marketingu a kultury města Hustopeče Jana Hrádková. Do nové budovy se stěhuje i Turistické informační centrum a kanceláře organizační složky Marketing a kultura.

Prostory si mohou pronajmout i spolky, organizace a firmy. Do přízemí i do přednáškového sálu v prvním patře s kapacitou zhruba sto lidí je možné se dostat bezbariérově. Kromě vozíčkářů to ocení i maminky s kočárky. Atraktivní prostory v centru města oživuje i nová kavárna s širokou nabídkou slaných i sladkých delikates včetně lákavých raw variant. Otevřeno bude mít denně od desíti do šesti, a vždy minimálně hodinu po skončení představení.

Digitalizace umožňuje do programu kina zařazovat i premiérové filmy, zatímco dříve se do Hustopečí dostávaly s mnohaměsíčním zpožděním. V pátek 29. března se promítal nový animovaný film Captain Marvel z kultovní dobrodružné řady. Sobotní odpoledne nabídlo ve dvou časech úspěšný český snímek Ženy v běhu. „Chtěli bychom promítat až šestkrát v týdnu, artovým filmům bude patřit každé druhé úterý, pro seniory bude vyhrazený prostor ve středu brzo odpoledne, dětská představení jsou zatím naplánovaná na víkend, ale určitě zařadíme nějaká i v týdnu,“ přiblížila produkční Martina Ondrová.

Hlavní sál nového kulturního centra však nebude sloužit jen na promítání filmů, ale také jako sál divadelní. V rámci otvíracího víkendu zažilo v neděli večer svou premiéru i divadelní jeviště a s ním i nová hra místních ochotníků Ukradené demižóny.
„Je to světová premiéra, to ještě nikdy nikdo nehrál! Hustopečská spisovatelka Markéta Harasimová nám napsala příběh dvou vinařů, kteří se neustále mezi sebou nějak perou, a díky lásce jejich potomků se to nakonec dá dohromady, takže nakonec to všechno dobře dopadne,“ přiblížil montekovsko-kapuletovský příběh režisér Jiří Merlíček. Hra si bere na paškál odvěké téma sousedského nepřátelství, které často vzniká na základě malicherné příčiny. Publikum tvořili především místní a karikatury důvěrně známých scén je pobavily. Hlášky neznalých vínachtivých návštěvníků sklepů, závistivý boj vinařů o zákazníky, sklepní tlachání i vznešená mluva vinných degustací vyvolávaly u diváků ve vyprodaném hledišti salvy smíchu.
Divadelníci ze spolku Foor měli na nazkoušení zbrusu nové hry stejně málo času jako řemeslníci na doladění detailů interiéru. Diváci však byli velkorysí, repríza představení je plánována na 5. května. Ještě v dubnu se v Kině představí i hostující divadelní představení Frankie a Johny s Terezou Kostkovou a Alešem Hámou. Podrobný program kina je dostupný i na internetových stránkách www.kinohustopece.cz, kde si můžete i on-line zakoupit vstupenky.

-kam-

 

odebírejte přes RSS