Stovky skautů zaplnily město

15. 4. 2019 · 1 minuta čtení · 6 fotografí · 1 video

Hustopeče se minulý víkend staly útočištěm více než tří stovek skautů. Ti místní totiž pořádali základní kolo Svojsíkova závodu, odkud můžou nejlepší čtyři chlapecké a dívčí družiny postoupit do kola krajského, odtud pak do prestižního celonárodního kola.


Nespočet skupin čekala kromě pátečního nocování ve stanech v neuvěřitelně nízkých stupních i sobotní výzva, kdy museli pěšky obrazit sedm stanovišť rozmístěných po celých Hustopečích – ať už v knihovně, u rozhledny, na Herbenově ulici, nebo v Nových sadech. Přemísťování bylo možné pouze po vlastních nohou. „Ta trasa má asi nějakých deset kilometrů, mají na to čas od osmi od rána do tří odpoledne, tak si myslím, že by to měli stihnout,“ doufá hlavní organizátor akce Jan Frank.

Každé stanoviště bylo ojedinělé. Na některém musely skupinky pomocí svého těla znázornit písmena, kterými skauti předávali ostatním vyluštěnou šifru. Jinde zase organizátoři testovali jejich fyzickou zdatnost a výdrž v běhu. Zbylá stanoviště se zaměřila na zdravovědu, ekologii nebo komunikaci.

Závodu se zúčastnilo přibližně 230 dětí a 80 vedoucích, toto obrovské číslo z velké části tvořily děti z okresu Brno-venkov. Velký zájem o účast může potvrdit město Kuřim, které vyslalo hned tři týmy.

Místní skauti nosí v hlavě kromě závodu i jiné, však příjemné starosti. Městu Hustopeče se po několika letech hledání podařilo najít zázemí, které by pro skauty bylo vhodné. Nyní se tak můžou těšit nové základně na Nádražní ulici, jež dříve sloužila tanečnímu oboru Základní umělecké školy. „Snažíme se ji prvně zvelebit, některé místnosti teď budeme malovat, posledně jsme skládali nábytek, co jsme nakoupili. Teď je to takový testovací provoz, ale od dubna už tam máme schůzky,“ řekl nadšeně Frank. 

-slam-

 

odebírejte přes RSS