Není kvarteto jako kvarteto

6. 6. 2019 · 1 minuta čtení · 3 fotografie · 1 video

Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae slaví 24 let a do Hustopeč měl v pondělí přivést Talichovo kvarteto, jež však ze zdravotních důvodů nemohlo vystoupit. Místo toho si naštěstí našlo čas vynikající Zemlinského kvarteto, které evangelický kostel rozechvělo svými strunnými nástroji.

Jejich programem byl v první části koncertu Smyčcový kvartet op. 12, dílo teprve dvacetiletého romantického skladatele Felixe Mendelssohna Bartholdyho a v té druhé zazněl Bedřich Smetana a jeho Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“, kde Smetana popisoval ve čtyřech větách svůj dosavadní život, bezstarostná léta mládí, lásku, ale i těžké chvíle, především ztrátu sluchu.

„Mendelssohnův kvartet je jeho první kvartetní skladba, je napsána ve velmi raném věku a je to velmi krásná hudba, lehká, snadno poslouchatelná, rychle plynoucí a velmi posluchačsky příznivá. Smetanova skladba Z mého života je velmi známá skladba, jedna z nejslavnějších českých děl kvartetní literatury,“ detailněji odhaluje program jeden z členů souboru, Petr Holman.

Po celou dobu vystoupení Zemlinského kvarteta šlo vidět, jak jsou hudebníci sladění a prokázali svou profesionalitu. Strunné nástroje, které se tvořily dvoje housle, viola a violoncello, vydávaly líbezné tóny, kterým se umělci bezostyšně oddávali.

Tento soubor je možné zastihnout vesměs po celém světě. Nejvíce však fungují v Praze, kde mají v současné době vlastní sérii koncertů 4 PLUS, cože je série komorních koncertů, jejichž součástí jsou i vzácní hosté.

Jeden z nejvýznamnějších festivalů klasické hudby s podtématem Koncert národů v České republice začal už v sobotu, takže Hustopeče z celkových 19 měst byly třetí v pořadí. Festival má v zásobě celkem třicet koncertů a celou akci završí 25. 6. slavnostní závěrečný koncert ve Zlatém sále proslulého vídeňského koncertního domu Musikverein s patronkou festivalu Magdalenou Koženou a Collegium 1704.

-slam-

 

odebírejte přes RSS