Slunovrat otevřel léto v Hustopečích

24. 6. 2019 · 1 minuta čtení · 38 fotografí · 1 video
Téma VínoKultura

Letošní nejdelší den v roce bylo možno opět oslavit s ochutnávkou dobrého vína na Hustopečském slunovratu, který se pyšnil patnácti otevřenými sklepy. Celá akce začala v pět hodin odpoledne a o hodinu později se návštěvníci mohli stát svědky oblíbeného souboje mezi vinaři ze dvou vinařských uliček. „Letos jsme připravili štafetový slalom, kde museli předvést svoji obratnost a jak umí natahovat z koštýře, pak takovou vědomostní hru, a nakonec přetahování,“ představila hry organizátorka Petra Otřísalová.

Putovní cenu si pro tentokrát vybojovali vinaři z ulice na Hradbách a pokořili tak svůj loňský neúspěch. Po tradičním utkání spolu obě vinařské skupiny rituálně spálily věnce a pronesly prosbu za hojnou úrodu. Každý vinař se poté odebral do svého sklepa a nabízel nejlepší vína všem žíznivým návštěvníkům.

Ti, co si zakoupili koštovací sadu, tak mohli ochutnávat skvělá hustopečská vína, bavit se ve sklepech s vinaři, zpívat a nasávat jedinečnou atmosféru prvního letního večera.
„My jsme jim připravili devět vzorků – šest bílých a tři červená vína, tradiční vína, která se tu pěstují už odedávna,“ upřesnil nabídku svého sklepa vinař Jan Stehlík.

Slunovrat svým programem myslel i na nejmenší. Ti mohli se svými rodiči navštívit rituály Slunovratu, které tvořilo devět stanovišť, jež jsou pro slunovrat typické. Zahrnovala například tanec s lesními vílami nebo výrobu vlastního svatojánského koření nebo erbu z korků.

-slam-, FOTO: Richard Skoumal

odebírejte přes RSS