V Písmenkovém království přibyly desítky nových rytířů

12. 6. 2019 · 2 minuty čtení · 12 fotografí · 1 video

Školáci se v těchto dnech dostali na poslední stránky svých učebnic a pomalu se chystají je odevzdávat, aby od září posloužily o rok mladším kolegům. Prvňáčci odkládají svou první osudovou knihu, Slabikář, se kterým urazili náročnou cestu od poznávání prvních písmenek přes slabiky, slova, až po celé věty. Malé žáčky stálo získání zásadní čtenářské dovednosti mnoho hodin snahy a soustředění, ti hustopečští byli v těchto dnech zaslouženě pasováni na čtenáře.



Důležitost chvíle potvrzovali svou přítomností na slavnosti v knihovně rodiče, kteří byli svým dětem po celou dobu velkou oporou. Nyní si spolu s nimi přišli užít spravedlivou odměnu. Zásadní zásluhy měla i paní učitelka, proto po právu zasedla po pravici pana krále v Písmenkovém království.

Děti musely nejdříve splnit tři úkoly, jejich nervozitu však skvěle rozptyloval energický šašek Kecálek. Vyvolával salvy smíchu a po celou dobu pohotově reagoval na nečekané komentáře prvňáčků. Všichni hravě poznali první písmeno svého jména, přiřadili obrázek ke slovu a zvládli i poslední, nejnáročnější zadání, nahlas přečíst úryvek textu a poznat, ze které je pohádky. Své znalosti děti prokázaly a mohlo následovat slavnostní složení čtenářského slibu.
Potom konečně přišla na řadu chvíle nejočekávanější. Zazněly fanfáry v podání žáků ZUŠ. Král každému položil meč na rameno a pasoval ho na rytíře čtenářského řádu. Královna čerstvým rytířům potřásla pravicí a předala jim Pasovací list. „Dám si ho na zeď, nebo z něho udělám záložku,“ prozradil Toník Krčmář. „Máme ho donést sem do knihovny a potom si můžeme sami půjčovat knížky,“ vysvětlil další využití listu Adam Rychlý.

Vydařené představení, v němž tradičně účinkovaly knihovnice Jitka Horáková, Jana Unverdorbenová a ředitel CVČ Pavučina Petr Fridrich, jistě většinu dětí nalákalo k dalším návštěvám knihovny. Malí rytíři si sem možná už do prázdnin stihnou přijít vybrat nějaké lákavý titul a ponoří se do hlubin příběhů. Přejeme jim mnoho krásných čtenářských zážitků!

-kam-




 

odebírejte přes RSS