Do školky chodí o prázdninách stavební dělníci

26. 7. 2019 · 1 minuta čtení · 5 fotografí · 1 video
Téma Z města

 Většina škol a školek v tyto dny zeje prázdnotou. Na hustopečské Pastelce ale vládne čilý ruch. „Budova už má svůj věk, a nyní dokončujeme poslední etapu kompletní rekonstrukce stavby,“ uvedl investiční technik města Radek Krušina.


Za pár týdnů se interiér jednoho křídla budovy změnil k nepoznání. „ Provedli jsme výkopové práce, udělali nové kanalizace, splaškovou, dešťovou a tukovou, poté jsme zaházeli výkopy, dokončili podkladový beton a pokládáme hydroizolace,“ popsal zástupce stavbyvedoucího Petr Přichystal.
Na stavbě se každý týden schází zástupci investora a zhotovitele na pravidelných kontrolních dnech. Konzultují se při nich konkrétní detaily a problémy, na které se při rekonstrukcích starých staveb běžně naráží. Řešily se změny tras kanalizací, detaily pokládky hydroizolace nebo poškození vnitřní strany obvodové konstrukce vzlínající vlhkostí. Podle vzorků se také vybíral odstín a povrch obkladů a dlažeb.

„Teď začneme zakládat příčky, udělá se nová betonová podlaha, natáhnou se štuky, položí se obklady a dlažba,“ přiblížil plánovaný postup prací Přichystal. Nad podhledy se bude montovat vzduchotechnika, rozvody elektřiny i vody. „Na školce se zrušily staré rozvody, které byly pod podlahou v energokanálech, takže k nim byl v případě potřeby oprav velice špatný přístup. Nově jsou rozvody navržené v podhledech, energokanály byly zasypány a nově budou rozvody přístupnější,“ prozradil Krušina.

Pracuje se i na základní škole Nádražní. Ve dvorní části se opravuje fasáda. Původně se počítalo s tím, že kvůli zařízení staveniště bude třeba, aby žáci opustili budovu ještě před koncem školního roku, nakonec to ale nebylo třeba a dělníci práce zahájili výstavbou nového lešení až na začátku července.
Součástí oprav je rekonstrukce fasády, oprava soklů, výměna několika okýnek v soklové části, výměna parapetních plechů a hlavně instalace venkovních předokenních žaluzií kvůli zastínění. „ Žaluzie budou na mechanické ovládání, díky tomu se nebude muset uvnitř sekat kvůli přívodu elektriky,“ řekl investiční technik.

-kam-

odebírejte přes RSS