Nový bazénový zvedák vyzkoušel i Garik

29. 7. 2019 · 2 minuty čtení · 3 fotografie · 1 video

Letošní sezóna na koupališti v Hustopečích přinesla několik novinek. Jednou z nich je bazénový zvedák. Má sloužit nejen hendikepovaným, ale i každému, kdo se hůře pohybuje například z důvodu svého vyššího věku nebo hmotnosti. „Může ho k použít na to nejen, aby se dostal do vody, ale aby se dostal z vody. Je samoobslužný a může ho použít, aniž by tam byl přítomen plavčík,“ popsal blíže funkci zařízení ředitel Spozam Aleš Proschek.


Obsluha koupaliště se snaží návštěvníky aktivně upozorňovat na možnost využití nového zařízení, zájemcům ho rádi předvedou. „Samozřejmě se zájemci intenzivně věnujeme, aby ztratil ostych, naučíme ho zvedák ovládat,“ řekl dále Proschek.
Podobným zařízením je v současné době vybavena už řada koupališť, ale na mnoha místech nebývá moc využíváno. Aleš Proschek se snaží, aby tomu v Hustopečích bylo jinak: „Po instalaci zvedáku jsem oslovil místní komunitu vozíčkářů, kteří se na něj přijeli podívat. Zjistili, že není úplně stoprocentní, pro každého vozíčkáře. Dnes je umístěn tak, že vyhovuje pouze vozíčkářům, kteří mají silné ruce, pro ostatní je náročnější se na něj dostat. Proto se nyní s výrobcem konzultuje případná úprava zařízení, která by tento problém pomohla vyřešit,“ vysvětlil Proschek.

I bez ní je ale zvedák pro řadu vozíčkářů zcela funkční. Vyzkoušet ho přijel také šestiletý Garik Válek z Velkých Pavlovic, chlapec pro kterého se v rámci Baterkománie sbírají na Městském úřadě v Hustopečích použité baterie. „Zvedák se mi líbí, protože jinak bych si Garika musela posadit na kraj bazénu, a pak si ho stáhnout k sobě do vody,“ prozradila Garikova maminka Petra Válková.

Zpočátku se Garikovi zařízení moc nezamlouvalo, ale po chvíli si ho docela užíval. Sourozenci mu pomohli, brácha se ujal ovládání a sestry povzbuzovaly z vody. Kolem se tvořil hlouček jiných dětí, které zvedák považovaly za novou atrakci koupaliště.

„Garik to má s většinou nových věcí tak, že třeba ze začátku nechce, ale když se mu to podá tak, aby se mu to líbilo, zvykne si pak i na tu vodu,“ dodala Válková. Dětem s mozkovou obrnou voda velmi pomáhá v uvolnění, umožňuje jim dělat pohyby, kterých by jinak nebyly schopné. „Plavání je pro něho perfektní věc, vodu si užívá, přestal se jí bát a krásně si plave,“ potěšeně sdělil Garikův tatínek Milan Válek. Válkovi plánují, že budou bazénový zvedák na hustopečském koupališti využívat. Věříme, že si zařízení brzo najde další nadšené uživatele!

 -kam-

odebírejte přes RSS