Do Hustopečí přišel nový kaplan

13. 8. 2019 · 1 minuta čtení · 3 fotografie · 1 video

V neděli 11. srpna sloužil v Hustopečích první nedělní mši nový kaplan Vojtěch Zahrádka. Farní vikář, lidově zvaný kaplan, má za úkol pomáhat faráři. Hustopečský farář a děkan Jan Nekuda dostal od srpna na starosti kromě Hustopečí, Starovic a Staroviček ještě Popice a Strachotín. Kněz Vojtěch Zahrádka přišel, aby mu se správou všech pěti farností pomáhal.



„Otec biskup Pavel Konzbul, nový generální vikář brněnské diecéze, mě sem zatím poslal na jeden rok s tím, že pak se uvidí, jak bude potřeba dál,“ prozradil otec Vojtěch. Odpovědnost a veškerá organizace bude nadále na děkanovi Janu Nekudovi. Kaplan bude sloužit mše, zpovídat, nebo třeba učit náboženství. „Jako jáhen jsem učil tři hodiny náboženství týdně, takže se tomu nebráním,“ řekl Zahrádka.

Rodák z Třebíče odešel po maturitě na tamním katolickém gymnáziu do teologického konviktu, což je přípravný ročník před seminářem a potom následně do semináře. Rád sportuje, jezdí na kole a hraje fotbal, jako skaut má blízko k přírodě.
Po vysvěcení na jáhna odletěl na měsíc na praxi do amerického Texasu, poté sloužil jeden rok ve farnosti Tišnov. Loni ho brněnský biskup vysvětil na kněze a byl ustanoven kaplanem v Hodoníně. „Když jsem do Hustopečí přijel poprvé a uviděl věže kostela a radnice, vzpomněl jsem si na Pána prstenů,“ překvapil svým prvním dojmem Zahrádka.
Přejeme otci Vojtěchu Zahrádkovi, aby všechny nástrahy a nesnáze, na které ve stínu dvou hustopečských věží narazí, překonal mnohem snáze, než hrdina klasického Tolkienova příběhu.

-kam-

 

odebírejte přes RSS