Na staveništi ve Starovicích se setkala historie s budoucností

8. 8. 2019 · 2 minuty čtení · 3 fotografie · 1 video

Dva naprosto odlišné světy se propojily na staveništi v sousedních Starovicích. Právě tam totiž roste první česká chytrá vesnice, nazvaná Smart Village s 41 ekologickými domky, které budou fungovat na nejmodernějších chytrých technologiích. Ještě před výstavbou zde však archeologové našli unikátní naleziště.


Pilotní projekt chytrých domů se stane šablonou pro budoucí generace. "Každý rodinný dům bude energeticky téměř soběstačný. Vytápění bude zajištěno pomocí fotovoltaiky a tepelného čerpadla a uživatel bude v nízkém tarifu po dobu téměř 20 hodin denně, protože domy jsou koncipovány na čistou elektrickou energii. Navíc veškeré přebytky si bude ukládat do virtuální baterie. Zároveň budou domy mít možnost vlastní dobíjecí stanice pro elektromobily," popsal výstavbu autor projektu Přemysl Veselý. "Aby všechny tyto prvky fungovaly tak, jak jsou koncipovány, bude zde vybudována plnohodnotná chytrá distribuční soustava a hlavně optický kabel," doplnil zástupce energetické společnosti Lukáš Svoboda.

Tento sám o sobě jedinečný projekt však už při prvních přípravách stavby objevil další unikát. "Jsou zde pozůstatky osady z mladší doby kamenné a starší doby bronzové, tedy ze dvou období, které od sebe dělí asi tři tisíce let," popsal naleziště archeolog Richard Bíško, který na vykopávkách pracoval s týmem dvaceti kolegů v průběhu července.

Mezi nalezenými artefakty nechyběla šídla, zdobené nádoby nebo třeba venuše, kterých se v okolí našlo již několik. "Hustopečsko je starý sídelní region, takže takové nálezy tu jsou. Ale v katastru Starovic jsou naleziště z doby pravěku pro tento region významné," shrnul Bíško. Naleziště archeologové zdokumentovali a nálezy odvezli do Českého archeologického ústavu, kde budou dále zkoumány, restaurovány a uloženy do depozitáře muzea. 

Samotná stavba moderních domů tak zřejmě ohrožena nebude, nicméně archeologové se na místo budou i nadále pravidelně vracet. Pakliže bude chytrá vesnice fungovat podle předpokladů, můžeme se podobných projektů brzy dočkat i na dalších místech. "Tenhle projekt je z hlediska distribuční sítě pilotní. Budeme jej sledovat a vyhodnocovat spotřebu. Je to nezbytnost, protože kvůli udržitelnosti zdrojů se v budoucnu už jinak stavět ani nebude," shrnul energetik Lukáš Svoboda. -nov-

odebírejte přes RSS