Nový školní rok začal v kulisách opravených dvorních fasád

3. 9. 2019 · 2 minuty čtení · 26 fotografí · 1 video

Děti, rodiče i učitelé zaplnili první zářijové pondělí dvory základních škol v Hustopečích, aby společně zahájili nový školní rok.


Ředitelka Základní školy Nádražní Ivana Matějíčková zmínila opravenou vnitřní fasádu budovy: „Hlavní akce o prázdninách byla rekonstrukce fasády, včetně předokenních žaluzií, to se povedlo celkem v termínu. O opravách a renovacích promluvil i ředitel ZŠ Komenského Jaroslav Vysloužil. Více než šesti stovkám přítomných žáků i jejich rodičovskému doprovodu ukázal nové patro nad dílnami, spojovacím krčkem i dva nové výtahy. Přivítal zejména 40 prvňáčků, pro které letos na Komendě otevřely dvě první třídy, oproti loňskému roku o jednu méně. Na škole klesl také průměrný počet žáků ve třídě.
Na základní škole Nádražní žáků naopak přibylo. „Letos jsme otevřeli dvě první třídy, máme v jedné třídě 24 žáků, ve druhé 23 žáků. Vloni jsme měli jenom jednu třídu o 24 žácích. Letos budeme mít celkově o 35 žáků víc,“ přiblížila počty dětí Matějíčková.
Spolu s paní ředitelkou děti pozdravil i místostarosta Bořivoj Švásta. Na Základní škole Komenského mezitím starostka Hana Potměšilová všem žákům popřála, aby z nich vyrostli zdravě sebevědomí lidé, kteří dokážou kriticky přemýšlet a číst mezi řádky. Mnozí prvňáčci se těšili nejen na čtení, ale i psaní, tvoření, recitování a možná překvapivě často i na matematiku

A potom už se jedna dvě vydali do svých tříd. Paní učitelky nastrojeným školáčkům ukázaly vyzdobené třídy, vzájemně se představili a každý žáček dostal svou značku. Do aktovek jim přibyly nové učebnice, sešity a další pomůcky.

A s prázdnou neodcházeli ani rodiče, kteří své ratolesti přišli první školní den doprovodit. Odnášeli si spoustu rad a pokynů pro hladký průběh nastávajících dní. Zatímco pospíchali shánět chybějící obaly nebo desky na číslice, nebe se pomalu rozplakalo nad tím, že letní prázdniny jsou u konce. Asi chtělo dětem ulehčit loučení, aby tolik nesmutnily po lenošení na koupališti.

-kam-

 

odebírejte přes RSS