Vinobraní na Hustopečsku je v plném proudu!

27. 9. 2019 · 1 minuta čtení · 1 video

Po celý rok se vinohradníci starají, aby úroda révy byla co nejlepší. Na přelomu léta a podzimu přichází vrchol jejich práce – vinobraní. Letos se se sběrem hroznů začalo zhruba o tři týdny dřív než v loňském roce.


„Loni jsme začínali o měsíc dřív, letos začínáme normálně. Vzhledem k tomu, jak bylo vlhko, některé odrůdy začaly hnít, proto se muselo začít sbírat,“ řekl vinař Pavel Košulič. Nejdříve se sklízí rané odrůdy jako například moravský muškát nebo irsai oliver, později dozrává  müller thurgau, veltlíny nebo neuburské. Následují ryzlinky, chardonnay, a sauvignon. Na blízkých Burčákových slavnostech určitě nebudou chybět ani zkvašené mošty oblíbených červených odrůd, které se běžně sklízí nejpozději. U bílých i červených hroznů je důležité správné načasování sklizně.

A jaká vlastně je letošní úroda? „ Myslím si, že letošní rok je dobrý, protože pršelo, bylo víc vláhy než loni,“ zhodnotil vinař Dušan Grůza. Na množství hroznů se ale vydatnější srážky neprojevily tak, jak by se dalo čekat. „Mysleli jsme si, že když letos víc napršelo, bude i víc hroznů, ale opak je pravdou, letos vinohrad trošku odpočíval,“ uvažoval vinař Ondřej Lukeš. Deštivější počasí mělo vliv na výtěžnost a kvalitu hroznů. „Loni my jsme měli skoro dvojnásobnou sklizeň, ale vínům poměrně razantně chyběla kyselost. Letos to snad nebude, mošty mají docela slušnou kyselost,“ prozradil Košulič.

Každý vinař také bedlivě sleduje obsah cukru v moštu. Podle vinařů to i v tomto směru s víny vypadá nadějně. Kvalita hroznů je dobrá, a proto se můžeme těšit na dobrý ročník!

-kam-

 

odebírejte přes RSS