Dětský program burčákovek lákal děti i dospělé

8. 10. 2019 · 2 minuty čtení · 6 fotografí · 1 video

Dětské šapitó je součást Burčákových slavností od roku 2011 a vždy se těší velké oblibě nejen u dětí. Díky deštivému počasí se však letos stalo obzvláště vyhledávaným útočištěm. 


Jako každý rok i letos nabízel bílý stan na parkovišti u staré pošty nepřeberné množství aktivit. "Je to hlavně o divadle a představeních pro děti, o pohádkách. Hned na začátku vystoupí moje kolegyně z divadla Radost s pohádkou o Karkulce a vlkovi. ale nechybí ani malování na obličej, čarování s bublinami nebo zvířátka z balonků," popsal vyžití pod stanem Radim Koráb ze stejnojmenného divadla, které mělo letos na starost převážnou část programu.

Soubor funguje od roku 1996 a v Hustopečích už hostoval několikrát. "My jsme tady v tom šapitó vystupovali prakticky od začátku, ale vždy jen tak okrajově spolu s mnoha dalšími divadly, což bylo takové pestré. Letos tady toho máme víc a to nás i trochu tlačilo do toho, abychom se ještě víc snažili udělat to krásné, usměvavé, zajímavé, aby se tu děti nenudily," popisuje Koráb.

Pro letošní rok tak přibyla například střelnice, kde si malí i velcí mohli vystřelit lízátka a jiné sladkosti nebo se občerstvit kávou, čajem a domácími buchtami. Velký ohlas měla i netradiční úniková hra, která i přes lehké ořezání venkovních aktivit bavila děti i jejich rodiče. "Dá se říct, že je to takové RPG v reálu. Děti musí nejdřív najít postavy, z nich vydolovat to, co se po nich vlastně chce a následně splnit úkoly. Ale není to takové to klasické házení míčků a podobně, jsou to opravdu úkoly, které děti mají i něco naučit, takže se skládají hlavolamy, počítá se, ale v první řadě musí děti objevit ty postavy, což není úplně snadné," popsal tajuplnou hru Koráb.

Kromě divadla Koráb se během dne představily i další soubory jako Komedianti na káře, divadelní spolek Dino nebo Malé velké divadlo. Ani jeden z nich však do svých her nezakomponoval hlavní tématický nápoj, kolem kterého se celý víkend točil - burčák. Děti ale překvapivě moc dobře vědí co to burčák je - na jejich definice se podívejte v reportáži.

Přes bohatou nabídku šapitó všichni rádi využili chvilky, kdy svítilo slunce a vyšli ven k dalším kratochvílím – historickým kolotočům, fotokoutku s hrozínkem a mandličkou i zvěřinci pod kostelem. Ale bylo moc dobře, že se vždy měli kam vrátit. -nov-

odebírejte přes RSS