Hustopeče se baví za každého počasí!

3. 10. 2019 · 4 minuty čtení · 23 fotografí · 1 video
Téma Kultura

První den Burčákových slavností patřil tradičně domácím. Pásmo vystoupení zahájily ve čtvrtek 3. října ve čtyři hodiny odpoledne předškoláci ze školky U Rybiček. Desítky rodičů a dalších diváků musely těsně po začátku vytáhnout deštníky.


„Chtěli jsme se trošku vrátit do horkých letních dnů. Doufám, že melodiemi z filmu Pomáda roztančíme náměstí,“ přála si učitelka MŠ U Rybiček Alena Kovaříková. Děti ze třídy Sluníček tancovaly s takovým nasazením, že déšť po chvíli ustoupil slunečním paprskům.
Po nich se předvedly čtyři absolventky hustopečské ZUŠ. „Dnes jsme sem přišli s vystoupením Proměny a Stín, děvčata s ním na krajské soutěži byla oceněna za kultivovaný taneční projev,“ pochlubila se učitelka tanečního oboru Aneta Pavliňáková.
Řadu ocenění letos získali i tanečníci ze skupiny Move around, kteří trénují v novém sále Pavučiny. „Zúčastnili jsme se několika soutěží, junioři postoupili až na mistrovství České republiky na Beat Street, což je vlastně největší streetová soutěž v ČR,“ prozradila vedoucí skupiny Šárka Horáková. Dvacítka dětí z Move around zatančila formaci By your side, se kterou nedávno vyhráli Festival tanečního mládí v Brně. Na choreografii se podíleli také moderátorky odpoledne Majda Kopová a Verča Vodáková.
Potom už jejich kolega Miroslav Strouhal pozval na pódium dámy z Tančírny Na stará kolena. Ty se už pět let schází v sále společenského domu. „Děvčata dnes zatančí klasické tance country, to znamená čtverylku, potom si dají jeden waltz a rozbalovací tanec. V druhé sérii budeme tančit line tance,“ přiblížila další čísla programu vedoucí tanečního kroužku Helena Průdková.
Jinou hustopečskou taneční skupinou je Danceverzity. Vystupují po celém světě, o prázdninách zatančili v Číně a v září se stihli představit v Portugalsku i Anglii. „Malou formaci jsem skládala já a Eliška Vrbová. Je to contemporary, moderní tanec, a je to laděné do artu, má to svoje téma. Název The Composer, což je anglicky hudební skladatel, prozrazuje, že se to celé točí kolem toho, jak skladatel tvoří notu po notě až vznikne písnička,“ popsala vedoucí skupiny Barbora Komoňová. Starší Junioři předvedli skladbu, se kterou na Mistrovství republiky získali 4. místo. Autorem choreografie je Michal Furch, ten vystoupil se sólovým tancem The light upon us.

Mezi tím, co se na podiu chystalo následující číslo, se v galerii domu U Synků konala vernisáž výstavy výtvarného spolku Rozumění z Otrokovic. Nové expozice se o víkendu otevřou i na netradičním místě – v učebnách gymnázia. „V sobotu 5. října v 11 hodin dopoledne proběhne v rámci Burčákových slavností vernisáž výstavy obrazů našeho významného absolventa, malíře Antonína Vojtka. Věřím, že při této příležitosti zavzpomíná na doby svých studií a že to bude příjemné setkání,“ řekl ředitel Gymnázia T. G. Masaryka Radim Šebesta. Jedna místnost bude věnována známé Vojtkově krajinářské tvorbě, ve druhé budou k vidění jeho abstrakce. V jiné učebně bude instalována část výstavy o historii Gymnázia, která se o prázdninách konala v Městském muzeu a galerii, poslední místnost bude zaměřena na současnost školy. „Výstavy jsou je součástí oslav stoletého výročí založení školy. Pozvali jsme na ně zástupce zřizovatele, starosty okolních obcí i další významné hosty, ale zveme i širokou veřejnost,“ uvedl Šebesta. Vstup do školy bude umožněn hlavním vchodem přímo z náměstí nebo zadním vstupem z ulice Bratislavské. Oslavy začaly už v únoru pořádáním školního plesu, který nesl podtitul stoletý, a pokračovaly na konci června akademií.

Na akademii vystoupila i školní kapela Gymnázia pod vedením paní učitelky Margity Křížové. Podobný repertoár zahráli a zazpívali i v závěru úvodního programu Burčákových slavností. V kapele hrají studenti od primy až po poslední ročníky, na kytary, saxofony, trubku, klarinet, klavír, bicí i housle. Publiku na náměstí předvedli žánrově pestrý program. Po vícehlasé studentské hymně Gaudeamus igitur zazněl třeba slavný song We don‘t need no education. „Uslyšíte píseň Shallow, kterou zpívá Lady Gaga a Bradley Cooper, ze slavného filmu Zrodila se hvězda, potom další sólové písničky včetně Hit the road, Jack,“ prozradil jeden z hudebníků Matyáš Kyncl.
Očekávanou premiérou bylo vystoupení absolventů a kantorů gymnázia. Známý muzikálový zpěvák Ondřej Bábor zazpíval s Hanou Pregrtovou oskarový duet Falling slowly, bývalí i současní učitelé včetně starostky Hany Potměšilové se chopili rok starého singlu Za sto let. Nakonec se všichni účinkující včetně sboru studentů spojili při velkolepém Jenkinsově Adiemus.

Po nezbytné technické pauze se náměstí až pozdě do večera bavilo s oblíbenou téměř domácí bigbítovou kapelou Větry z jihu. Doufejme, že vítr odvane dešťové mraky a Burčákové slavnosti budou pokračovat ve stejně dobrém naladění! Podrobný program i další informace k průběhu najdete na https://www.burcakoveslavnosti.cz.

-kam-

 

odebírejte přes RSS