Mázhausy a Mašková ovládly burčákový pátek

8. 10. 2019 · 2 minuty čtení · 13 fotografí · 1 video

Druhý den Burčákových slavností odstartovali v 17 hodin na Dukelském náměstí Komedianti na káře káře se svým krátkým divadelním představením. Poté přišla na scénu Horenská rada, která představila své členy, a vzápětí nabádala všechny návštěvníky k důkladné konzumaci burčáku. Hlavním zájmem návštěvníků byly v tento den především mázhauzy, které se v 18 hodin slavnostně otevřely.

Snad každý vinař si svůj burčák pochvaloval, žádný si však netroufl tvrdit, zda je dobrý natolik, aby vyhrál letošní soutěž. Dokázali však výborně popsat to, co nabízí. Návštěvníkům se nabízely burčáky všemožných odrůd a různých sladů. „Máme letos Müller Thurgau, minulý rok na to bylo pozdě, letos se nám to podařilo udržet, jako vždy máme i nějaké růžové, letos je to Frankovka, oboje mělo dvaadvacet stupňů cukernatosti, takže je to nedoslazované,“ popsal své soutěžní dílo mázhausník Jiří Fridrich.

Už počtvrté v řadě si však titul nejlepšího mázhausu obhájil Miroslav Trčka ze Starovic, jehož burčák je vyroben ze speciální odrůdy. „Oděský muškát, to je odrůda, která je dovezená z Ukrajiny, to tady nikdo v republice asi nemá,“ odtajnil čtyřnásobný vítěz Trčka.

Mezitím, co Horenská rada obcházela a kontrolovala všech patnáct mázhauzů, na pódiu to rozjela kapela Ritmo factory se svými bubny, a představila tak brazilskou muziku. Po nich následovala Ohňová show v podání S.P.G. Old Guard.

Zlatým hřebem večera bylo vystoupení Terezy Maškové, loňské vítězky televizní show Superstar. Ta už vydala dvě své písničky, jednu v angličtině, tu druhou v jazyce českém. Do budoucna chce dávat přednost rozhodně češtině. „Zjistila jsem, že čeština je fakt krásná. Myslím si, že je to bližší mně, a bude to bližší i tomu posluchači. A já si hrozně moc přeju, aby mí fanoušci znali texty písní, aby jim rozuměli a mohli si je se mnou zpívat,“ prozrazuje zpěvačka Mašková.

Tato krásná, temperamentní a energická mladá zpěvačka jistojistě okouzlila na Burčákových slavnostech nejednoho muže. Ty však musíme zklamat, neboť není k mání. „Já momentálně mám přítele a jsem velice šťastná a spokojená, a doufám, že i on!“ prozradila zpěvačka s nadšením.

-slam-

foto: Richard Skoumal

 

odebírejte přes RSS