Duel vín oslavil výročí ve velkém stylu

26. 11. 2019 · 2 minuty čtení · 24 fotografí · 1 video
Téma Víno

Světový duel vín tradičně pořádaný v hotelu Amande je exkluzivní vinařská akce, která si sama o sobě zasluhuje velkou pozornost a letošní 10. jubilejní ročník je toho příkladem. Duelu předcházel páteční odborný enologický seminář, jehož se účastnili experti z řad vinařů.

Ten nezahrnuje pouze potěšení chuťových buněk, ale především další vzdělání, co se týče vína. „Přispívá významně k edukaci našich členů, nejen členů jakožto vinařů, ale obecně vinařské obce, protože možnost ochutnat nejlepší vína na světě, kde lahev třeba stojí sedm až patnáct tisíc korun se každému nenaskytne,“ pochvaluje si akci Tibor Nyitray, Prezident Svazu vinařů ČR.

Na ojedinělou vinařskou událost v sobotu dorazilo nad šest set návštěvníků, příchozí si mohli pochutnat na 555 vzorcích, z čehož bylo přes 360 zahraničních.

O to, jaká vína se dostanou do místních chladicích boxů se stará především předseda organizačního výboru Miroslav Hrabal. „Můj princip je celoživotní zkušenost. Do Francie jezdíme spoustu let, já tam jezdím od třiadevadesátého roku, takže člověk má kontakty, taky čtu odborné francouzské publikace o těch terroirech, o tom vínu, a ze světa taky – máme přehled, jezdíme do Verony na veletrh a tam už si děláme kontakty,“ popisuje způsob výběru zahraničních vzorků.

Některé odrůdy se letos nalévaly v nově zrekonstruovaných a zmodernizovaných prostorách hotelu, které váženost vinařské události ještě více vyzdvihly. „Je to druhý velký klimatizovaný sál, je tam nádherná atmosféra s těmi živými květy. Všechno je nové, moderní, účelné, teď je to i na posezení, k vínu ideální,“ vychvaluje nový společenský sál hotelu Miroslav Hrabal.

Na to, že se Světový duel vín koná právě v Hustopečích, jsou hrdí nejen organizátoři akce a místní i okolní vinaři, ale především zaměstnanci města. „Duel vín je postaven na tom, že jsou tu opravdu exkluzivní vína z celého světa, a tak to vždycky bylo. Hustopeče mají přes rok několik dalších vinařských akcí, které město podporuje, ale tohle je zcela výjimečná událost,“ vysvětluje starostka města, Hana Potměšilová. „Na Světovém duelu vín vždy ochutnám zajímavá červená vína z Francie,“ dodala s úsměvem.

-slam-

 

odebírejte přes RSS