Hustopeče v sobotu oslavovaly svatého Martina i nový mandlový likér

18. 11. 2019 · 2 minuty čtení · 25 fotografí · 1 video

Sobota v Hustopečích patřila oslavám svatého Martina. Svatomartinské slavnosti započaly svůj program v deset hodin dopoledne, slavnostního a oficiálního zahájení se dočkaly o hodinu později. I sám svatý Martin rozhodně nemohl chybět, proto přesně jedenáct minut po jedenácté hodině přijel na bílém koni i se svou družinou. Místo toho, aby dovezl sníh, však předvedl společně s Vítem Nevědělem skvěle provedenou sabráž. „Není potřeba velká síla, je jen nutné vědět, jak to udělat správně,“ popisuje akt otevírání láhve šampaňského šavlí vinař Vít Nevěděl.

Dukelskému náměstí dominoval velký vyhřívaný stan, ve kterém se ukrývalo to nejdůležitější a nejlákavější. Osmačtyřicet vzorků mladých vín skvěle doplňovala tradiční svatomartinská husa. Ti, co této gastronomické lahůdce tolik neholdují, si mohli vybrat drobnější občerstvení v některém ze stánků rozmístěných po náměstí.

V odpoledních hodinách začala k tanci i poslechu vyhrávat cimbálová muzika Galán. Někteří návštěvníci bývají z brzkého konce programu nešťastní. Málokdo však ví, že jejich jízda může pokračovat dále. „Program sice na náměstí končí v sedmnáct hodin, návštěvníci pak ale mohou zavítat k místním vinařům, kteří otevřou své sklepy,“ prozradila produkční Jana Unčovská.

Veselo bylo také v místní prodejně mandlových produktů, kde probíhal křest nejen nového limitovaného mandlového likéru, ale také obrazů, které budou sloužit k dobročinným účelům. Majitelka Kateřina Kopová se rozhodla spojit umění s alkoholem a domluvila spolupráci s takzvaným malířem jižní Moravy Antonínem Vojtkem.

Akci, na které se sešli především majitelčini přátelé a rodina, započala svým zpěvem šansoniérka Petra Hapková, současně také hrdá kmotra této limitované edice.

 Malíř Vojtek se pustil do pětaosmdesáti menších obrazů a deseti velkých. Všem dominuje kresba „mandloňových víl“. Ty se i staly symbolem nového likéru, jehož lahev zdobí. „Dá se říct, že v podvědomí je to opravdu nějaká Hustopečanka,“ zamýšlí se nad obrysem ženy na obrazech malíř Antonín Vojtek. Majitelka prodejny Kateřina Kopová však s úsměvem tvrdí, že se předlohou pro tyto obrazy nestala.

Tři z deseti velkých originálních obrazů společně s lahví zlatavého likéru byly věnovány Diakonii Betlém, nadační organizaci Leontýnka a městu Hustopeče. Tyto instituce mají v plánu obrazy vydražit na aukci a peníze věnovat těm, kdo je nejvíce potřebují.

-slam-

foto: Richard Skoumal

odebírejte přes RSS