Menu Hledat

První v sabráži, druhá mezi sommeliéry

7. 11. 2019 · 3 minuty čtení · 11 fotografí · 1 video
Téma Víno

Hustopeče jsou nejen městem výborného vína, ale především skvělých vinařů, kteří za svoji práci sbírají jedno ocenění za druhým. Tak trochu unikátem je mezi nimi mladá vinařka Libuše Vrbová, která jen v letošním roce bodovala a vítězila hned v několika soutěžích.


Je mladá, krásná, vzdělaná, skromná a směle se může řadit mezi špičky ve svém oboru. Vinařka Libuše Vrbová z Hustopečí se letos stala Mistryní ČR v sekání sektů a obsadila druhá místa na Mistrovství ČR a Mistrovství Slovenska sommeliérů. "Obě soutěže sommeliérů jsou vzájemně otevřené, takže jsem mohla jet soutěžit i na Slovensko. Může se vlastně přihlásit kdokoliv, kdo pracuje v tomto oboru," vysvětlila svoji účast na soutěžích vinařka.

K vinařství Libušku přivedl tatínek a svoji vášeň pro víno objevila po střední škole. Dnes je doktorandkou vinařství, objíždí bezpočet doplňujících kurzů a sama dokonce přednáší. "Já jsem v tom všem vyrostla, máme rodinné vinařství a tak nějak to přirozeně vyplynulo. Začala jsem studovat obor Vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě v Brně a tam jsem vlastně zjistila, že mě víno neskutečně baví a dneska už si nedovedu představit, že bych dělala něco jiného," vzpomíná na své začátky.

Mistryní republiky v sabráži se poprvé stala před dvěma lety a své umění předvedla mimo jiné i na Oslavách svatomartinkých vín a husí loni v Hustopečích, kde sekat sekty naučila i svatého Martina. "Sabráž vypadá hodně jednoduše, když člověk ví, jak na to a má alespoň nějaké zkušenosti a techniku. Ta samotná soutěž je především show, protože člověk musí ukázat nejen odbornou kvalitu, ale musí umět i pobavit a být kreativní," popisuje mistryně, jejíž specialitkou je sekání pomocí laku na nehty. 

Na letošním Mistrovství sommeliérů v Česku a vlastně i na Slovensku se dostala mezi dvacítku nejlepších. Prošla náročným písemným testem, slepou degustací, verbální identifikací vzorku a servisem sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Ve znalostním testu je mnoho otázek z celého světa, které se netýkají jenom vína, ale i nealkoholických a alkoholických nápojů, kávy, čaje, čokolády, doutníků či kakaa. S dalšími devíti soupeři následně postoupila do semifinále, ve kterém došlo na servis červeného vína včetně dekantace a jako jedna ze tří nejlepších nakonec postoupila do samotného finále, které proběhlo na Nové scéně Národního divadla v Praze pod dozorem desetičlenné poroty, ve které mimo jiné seděl prezident Mezinárodní asociace sommeliérů Andrés Rosberg. "Moc hezké je, že modelovým párem, který obsluhujeme, jsou vždy nějaké známé osobnosti. Letos jsme obsluhovali herečku Ivu Pazderkovou a Vladimíra Polívku, kteří byli moc milí a tak nějak jsme si padli do oka," usmívá se Libuše..

Jistě stojí za zmínku, že první místo obsadil Kamil Prokeš ze sousedních Velkých Němčic, se kterým se Libuška utkala již několikrát. Umístění v soutěžích jsou však pro oba vedlejší, víno zůstává stále stejnou strhující vášní. "U sommeliérství nejsou důležité pouze znalosti a dovednosti, ale i to, jak působíte na zákazníka, jaký dojem u něj uděláte, jak s ním umíte komunikovat. A pro mě je velkou odměnou, když u svých hostů právě vidím tady to souznění, tu odezvu a třeba i pochvalu," dodává.

Od péče o vinice přes výrobu vína až po samotný servis je vinařství tak trochu alchymie, do které se promítá především osobnost vinaře. "Musím se přiznat, že já mám nejraději tu práci ve sklepě a pak ten servis hotového vína. Na péči o vinohrady musím ještě zapracovat, k tomu musím taky dozrát," přiznává. -nov-

Foto: Facebookový profil L. Vrbové

odebírejte přes RSS
česky english deutsch