Skauti vyrazili do Modry a opravují klubovnu

25. 11. 2019 · 2 minuty čtení · 11 fotografí · 1 video
Téma Z města

Hustopečský skautský oddíl má na šedesát členů. V polovině listopadu jedenáct z nich vyrazilo do spřátelené slovenské Modry.


„V pátek nám promítali fotky z akcí slovenského oddílu a povídali o jeho historii,“ přiblížila program úvodního večera skautka Veronika Knoflíčková. „V sobotu jsme šli na hvězdárnu, na skály a rozhlednu a hráli jsme různé hry,“ pokračovala její sestra Martina.

Zábavný víkend v Modre si toužilo vychutnat více hustopečských skautů, ale ne každý mohl. „ Na to Slovensko potřebují děti pasy, ten každé z dětí nemá,“ prozradila klíč k výběru účastníků zájezdu vedoucí Eliška Ambrosová.
Děti jsou v oddíle rozdělené na kluky a holky a také podle věku. Jednotlivé skupinky mají na starosti vedoucí, většinou odchovanci místního oddílu. „ Máme šest družin, jednu světluškovskou, což jsou malé holky, zhruba od první do páté třídy, ve stejné věkové kategorii ještě klučičí družiny. Další jsou ve věku šesté sedmé třídy a potom máme dvoje skauty,“ představila složení oddílu Ambrosová.

Od dubna využívá početný oddíl budovu města v Pitnerově ulici, kde předtím sídlilo taneční a výtvarné oddělení ZUŠ. „Zatím máme jednu klubovnu, ve které jsme všichni, a každá družina si postupně spravuje vlastní klubovnu,“ vysvětlila vedoucí. Holky se po pobytu v Modre rozhodli natřít svou klubovnu namodro a hned se daly do práce. A zatímco Myšky malovaly, Dýňáci čistili střechu a okapy od spadaného listí. „Kluci spravují rýny, protože když teď na podzim jednou přituhlo, zateklo nám sem,“ řekla Ambrosová.

Program schůzek se během posledního půl roku úpravám nových prostor přizpůsobuje docela často. Skauti místnosti postupně zařizují novým nábytkem: skříňkami, poličkami nebo malou kuchyňskou linkou. Do budoucna plánují opravit i podlahy. Jedna ze dvou velkých místností bude sloužit jako klubovna pro kluky a bývalý zrcadlový taneční sál se promění ve společenskou místnost, ve které se budou všichni shromažďovat při větších akcích. Za dva roky se setkání skautů z partnerských měst uskuteční v Hustopečích, ale to budou místnosti zdejší skautské základny vypadat asi úplně jinak než dnes.

-kam-



 

odebírejte přes RSS