Mikuláš chodil po městě od rána až do noci

6. 12. 2019 · 1 minuta čtení · 20 fotografí · 1 video

Ve čtvrtek pátého prosince chodil už od rána městem Mikuláš. Se spanilými anděli a taky víceméně hrozivými čerty navštívil školy, školky i nemocnici. Odpoledne zavítal s andělskou družinou včetně nejmenšího Petronelka i na Pavučinu.


Děti si pro něj připravily básničky i písničky, třeba o tom, jak přišel s čertem na guláš, ale zazpívali mu třeba i Pec nám spadla, Kočka leze dírou nebo Skákal pes. Ze setkání s nebeskými bytostmi někteří ztratili řeč, ale naštěstí se na to v každém balíčku našlo dost sladkých léků.
Po společné fotce s andílky nebo u Mikuláše na klíně nejmenší děti odešly a vystřídaly je starší, které čekaly na Mikuláše i s čertem. Mikuláš přinesl plný koš dárků a hodným dětem je rozdal. Musel ale umravňovat čerty, kteří řinčeli řetězy, mastili karty a pořád chtěli někoho strkat do pytle.

Do kostela, kam svatý Mikuláš v předvečer svého svátku také zamířil, se žádném čertovi nechtělo. „Už tady jednou byl a nějak mu to neudělalo dobře, byl celý bledý, když vyšel a od té doby už do kostela nechce,“ vysvětlil svatý Mikuláš.
Odměnu dostal v kostele každý, od těch nejmenších až po pana děkana. „Děti dostaly v balíčku kromě sladkostí i úkol, aby se pokusili pomoci doma rodičům, a když za to dostanou nějaké penízky navíc, dají je potom do společné pokladničky, ze které se koupí dárky dětem, které jsou z chudých rodin,“ prozradil svatý Mikuláš. Děti biskupovu výzvu přijaly a nechaly se inspirovat jeho štědrostí a dobrosrdečností. Snad jim to vydrží aspoň do Vánoc!

-kam-

odebírejte přes RSS