Malé volejbalisty motivují barvy

13. 1. 2020 · 2 minuty čtení · 16 fotografí · 1 video
Téma Sport

Nejkrásnější pohled na Městskou sportovní halu je, když je zaplněná sportovci i diváky.  A jednou z událostí, která ji takto dokáže zaplnit do posledního místa je každoroční Krajský turnaj v barevném minivolejbale, na který se sjíždí malí volejbalisté z celého Jihomoravského kraje. 


Sport má být pro děti především zábavou a radostí. Své by o tom mohli vyprávět volejbaloví trenéři, kteří děti na náročný sport připravují pomocí barevného minivolejbalu. Jeho krajský turnaj hostily Hustopeče v neděli 12. ledna už po osmé. „Jsou tady první tři skupiny z celé té pětistupňové škály, celkem je to asi 190 dětí ze 16 klubů celého Jihomoravského kraje, například Brno, Rosice, Ivančice, Znojmo, Břeclav a my tu máme 15 hráčů,“ vypočítává účast trenér a organizátor turnaje Petr Groh. 

Barevný minivolejbal zjednodušuje a upravuje pravidla klasického šestkového volejbalu, aby jej mohly hrát děti. I tak však při vzájemných zápasech vřou emoce. „Děti to určitě prožívají, protože mají své dresy, vidí soupeře, hrají o body, za zády mají trenéry, kteří je povzbuzují, občas sem proklouznou i rodiče, takže je to tu veselé. Děti se snaží, protože jsou od přírody hravé a my se touto formou vlastně snažíme posouvat je v tom volejbalovém umu dál," vysvětluje Groh. 

Každá barva má svá vlastní pravidla. Žlutý minivolejbal je určen pro nejmenší od 1. třídy, kde jde o chytání a přehazování míče, oranžová barva už chytání kombinuje s volejbalovým odbitím, v barvě červené se již míč nechytá, ale jen odbíjí.

Aby každý tým měl šanci na výhru, sestavují se startovací listiny podle dlouhodobých výsledků. "Tím, že jsme kvalifikaci začali hrát už v říjnu, tak týmy už mají posbírané nějaké body a my je tady stavíme proti sobě tak, aby byly zhruba na stejné úrovni. To znamená, že proti sobě nastupují zhruba stejně silné týmy,“ vysvětluje taktiku Groh. 

 Letos poprvé si při závěrečném vyhlašování výsledků mohl každý připadat jako vítěz. "My jsme to s kolegy trenéry řešili už několikrát, jak vlastně odměňovat při turnajích, protože každý zápas těm dětem něco přinese. I ten, kdo skončí poslední si může výborně zahrát a přinese mu to mnohem víc než tomu, kdo vyhraje. Takže letos to bude tak, že každý si odtud odveze nějaký věcný dárek a první tři místa odměníme nějakou trošku větší cenou," usmívá se Groh. - nov-

odebírejte přes RSS