Městská policie nově disponuje čtečkou čipů zvířat

16. 1. 2020 · 1 minuta čtení · 1 fotografie
Téma Z města

Městská policie od tohoto týdne disponuje novým pomocníkem. Jedná se o čtecí zařízení čipů zvířat.

"Městská policie vlastní odchytovou techniku a provozuje odchytové zařízení, což je velkým přínosem zejména pro hustopečské pejskaře. V případě, že se jim zatoulá pes, tak nemusí prohledávat útulky. V 90 procentech případů psa odchytí strážníci a předají ho zpět majiteli,“ podotkl Hustopečské televizi již dříve Robert Novák z krizového řízení. 

I tak ale proces hledání majitele byl zdlouhavý a zdržoval tak strážníky od dalších povinností. To se s čtečkou čipů nyní změní.

"Bude to velký pomocník vzhledem k tomu, že ročně odchytíme více jak 100 zatoulaných psů. Ti se tak dostanou dříve ke svým majitelům," informovala o novince starostka Hana Potměšilová.

Nutností však je, aby psi v Hustopečích tyto čipy měli.

K 1. lednu 2020 nabyla účinnosti novela veterinárního zákona, která zavádí povinnost vybavit každého psa čipem. Od 15. ledna se navíc zvýšila pokuta za neočipovaného psa z 20 na 50 tisíc korun. Nově je třeba hlásit chovy se třemi a více fenami veterinářům a čip musí dostávat už tříměsíční štěňata - pokud mění majitele, tak navíc ještě před touto změnou.

Čipy sou velké jako zrnko rýže, pod kůži se zvířeti vpichují aplikační jehlou. Zákrok se nemusí opakovat, čip psovi vydrží celý život. Více informací najdete přímo v ordinacích veterinářů, kterých je v Hustopečích a blízkém okolí hned několik. -nov-

odebírejte přes RSS