Milovníci vín se dočkali vinařských čtvrtků

17. 1. 2020 · 2 minuty čtení · 7 fotografí · 1 video

Milovníci vína si ve čtvrtek 16. ledna dali dostaveníčko ve sklepě zahrádkářů, čímž zahájili oblíbené Vinařské čtvrtky. Prvními letošními hosty byli vinaři z Vinařství Sonberk a Vinařství U Samsonů. Těch jsme se také zeptali, jak to vypadá s víny ročníku 2019, kterým se už od vinobraní prorokuje výborná kvalita.


"Jako vždycky jsme se na dnešek těšili, protože jednak se sejde spousta dobrých kamarádů a známých, a taky se nám daří zajišťovat ty nejlepší vinařské firmy z celé jihomoravské oblasti. Letos se nám to opravdu povedlo," neskrývá radost tajemník organizace Jiří Teplý.

Večery, při kterých pozvaní vinaři prezentují svá vína se těší velké oblibě a sklep pro 80 lidí praskal už při prvním setkání ve švech. Své vzorky prezentovali hned dva vinaři ze sdružení Vinaři Hustopečska a kromě místních si je přijeli vyslechnout milovníci vína ze širokého okolí. 

"My jsme dnes přivezli ochutnat zástupce naší tradiční odrůdové skladby, takový základ. Jsou to vína zralá a archivní, protože preferujeme a máme rádi vína až jsou tříletá, víceletá, protože teprve potom nám v těch odrůdách mají co říct," představil svou prezentaci Jaroslav Samson z Velkých Němčic.

Zástupci Vinařství Sonberk naopak sází na vína svěží. "My dnes nabídneme k ochutnání sedm vzorků, tři z nich jsou z naší lehčí řady a zbytek jsou vína vyzrálejší," navnadil sklepmistr Oldřich Drápal. 

Protože ani jeden z prvních pozvaných vinařů nepřivezl vzorky ročníku 2019, zajímalo nás, jak to s víny, která při vinobraní měla našlápnuto na výjimečnou kvalitu vypadá.

"Zatím se to vyvíjí dobře, bude to jeden z těch povedenější ročníků podle toho, co nám příroda dovolila. Ale uvidíme, jak to bude zrát dál," myslí si Drápal.

"Já můžu ročník 2019 hodnotit momentálně pouze z pohledu sklizně, která probíhala nad očekávání dobře. Myslím, si, že to bude velmi dobrý ročník a že se je na co těšit, i když někteří vinaři si představovali větší úrodu. My se na ročník 2019 těšíme, ale taky hodnotíme vína až minimálně po roce, kdy teprve lahvujeme," vysvětlil Jaroslav Samson. 

Program dalších večerů je naplánován na půl roku dopředu a přehled pozvaných hostů najdete na webu organizace. -nov-

odebírejte přes RSS