Společná bohoslužba za jednotu křesťanů

21. 1. 2020 · 2 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Dobrá spolupráce hustopečských církví je známá a jejich představitelé to potvrdili v neděli 19. ledna společnou bohoslužbou a následným posezením u kávy a čaje. Zahájili tak Týden modliteb za jednotu křesťanů.


V sobotu 18. ledna odstartoval každoroční Týden modliteb za jednotu křesťanů. Původně katolická iniciativa kterou převzala Ekumenická rada církví se stala jednou z forem mezicírkevního dialogu a snahy o jednotu křesťanů po celém světě. Při této příležitosti se ke společným bohoslužbám schází i představitelé hustopečských církví. Letos v neděli 19. ledna na katolické půdě v kapli sv. Anežky České a poprvé bez zástupce Apoštolské církve. "V Apoštolské církvi dochází ke změně duchovního a právě dnes mají jedno z prvních společných setkání, takže věřící z této denominace tu s námi byli alespoň na začátek a poté spěchali do svého sboru," vysvětlil děkan Jan Nekuda.

Hlavní promluva letošního setkání připadla na kazatelku Českobratrské církve evangelické Kateřinu Rybárikovou, jejíž slova o nedokonalých lidech toužících po dokonalé jednotě vyvolávala na rtech přítomných věřících souhlasné úsměvy. "Jednotu tvoří Duch Svatý a je to jeho dar. A právě to je ten obrovský zázrak, když tyto nedokonalé lidi dá dohromady. Tohle já na církvi miluji, že jsme vlastně každý jiný, jsme z různých sociálních skupin, jiné věkové kategorie, jiných vyznání, každý máme jiné koníčky, jiná obdarování, a kdyby neexistovala církev, tak se nikdy nepotkáme. Neměli bychom stejný cíl, stejný smysl," pronesla Rybáriková.

Do bohoslužby se zapojili i věřící, kteří společnými modlitbami ukázali, že rozdílná vyznání jednotě nebrání."Já to beru jako projev rozmanitosti, i Boží rozmanitosti. Je to možnost, aby každý vzýval Pána tak, jak je mu to nejpřirozenější. Je to jako když přijdete do cukrárny; všichni máme rádi sladké, rádi se potkáme u kávy, ale každý si vybere jiný zákusek. Proto i to zdánlivé rozdělení vnímám jako nabídku právě té rozmanitosti, ze které se Bůh raduje. Nemusíme být nutně uniformní" doplnila.

Společné modlitby zakončili věřící nad šálkem kávy a čaje v jídelně pod kostelem, kde padaly i úvahy o dalších možnostech spolupráce. "My jsme společně čítávali z Bible na náměstí, modlili jsme se za národ a žehnali jsme Hustopečím. Ta snaha o společné aktivity tady určitě je. Ráda bych, abychom se sekávali třeba jen tak u obyčejných spontánních modliteb, ale uvidíme. Je to ve fázi vize, nevím, jestli se uskuteční," zakončila Rybáriková a s přítomnými věřícími se u kávy loučila, protože už příští týden vyráží na misijní výpravu do Afriky. -nov-

odebírejte přes RSS