Dům Nohelové se může těšit na nové využití

20. 2. 2020 · 2 minuty čtení · 12 fotografí · 1 video
Téma Z města

V září loňského roku zastupitelé města jednomyslně schválili koupi domu po paní Nohelové. Na základě tohoto rozhodnutí putovala z městské pokladny částka 8,5 milionu korun a další investice město ještě čekají. Dům na hustopečském náměstí je tedy od listopadu 2019 majetkem města, a to s ním má velké plány.


Koupí domu dalo současné vedení města jasnou zprávu o tom, že mu není lhostejný současný stav a zacházení s místním kulturním dědictvím. Zastupitelé věří, že investice do domu je dostatečnou známkou toho, že město respektuje svou minulost, specifičnost místa a kulturní památky a že toto dědictví chce předat i budoucím generacím. V případě koupě a obnovy domu šlo i zachování provozu ojedinělé litografické dílny, ve které až do své smrti pracovala umělecká tiskařka paní Věra Nohelová (9. 3. 1931–16. 3. 2014).

Měšťanský renesanční dům č.p. 98 na hustopečském náměstí má více než 200letou tradici a majitelé domu jsou známi již od konce 18. století. „Po třech letech jednání se podařilo tento dům zakoupit. Je to jeden z posledních domů, který je památkově chráněný a takových v Hustopečích moc není. Je škoda se o něj nepostarat. Mrzelo by nás, kdyby se dostal do správy nějaké jiné osoby,“ nastínil důvod investice místostarosta města Bořivoj Švásta. 

Dvoupodlažní dům se sklepem a půdou čeká do budoucna rekonstrukce. Objekt se tak momentálně nachází ve stavu odpovídajícímu stáří a provedeným stavebním úpravám a opravám. „V současnosti tento dům temperujeme a vytápíme, aby dále nechátral. V blízké budoucnosti se bude vyklízet, v plánu je oprava střechy a uvedení fasády do původního stavu. Momentálně mají využití pouze prostory garáže za domem, ty město pronajalo soukromé osobě,“ představila současný i budoucí stav Veronika Košuličová, vedoucí Správy a údržby budov města Hustopeče.

Kromě prací spojených s koupí domu se vedení města zabývá také otázkou ohledně jeho využití. „Záměr úplně jednoznačný není, zatím jsme nechali zpracovat odborný posudek, ze kterého nám vyplynulo, čím se máme zabývat, jelikož je dům asi pět let neobydlený. Je potřeba se mu pověnovat po této stránce, pak můžeme uvažovat o tom, jakou činností tento dům naplníme,“ popsal současnou situaci místostarosta.

Hustopečští se tak mohou v budoucnu těšit na nové využití prostor domu Nohelové a místostarosta vybízí občany k zasílání návrhů na jeho následné využití: „Ten prostor je nádherný a je spousta nápadů a námětů, jaké činnosti by tady mohly probíhat. Budeme rádi za jakýkoliv další námět, se kterým budeme moci pracovat.“ 

Zvenku nenápadný dům skrývá mnohá zajímavá zákoutí, která potěší oko nejednoho návštěvníka. „Veřejnost bude mít možnost prohlédnout si tento dům v rámci Dne otevřených dveří Městského úřadu Hustopeče, který bude probíhat ve středu 27. května,“ pozvala na návštěvu domu Košuličová. -vyh-

odebírejte přes RSS