Hustopeče viděly halový výkon roku

10. 2. 2020 · 6 minut čtení · 1 video
Téma Sport

Mezinárodní výškařský mítink, který se v loňském roce dostal na šestou příčku nejlepších skokanských závodů světa letos vstoupil do třetí dekády a opět potvrdil, že nabízí ideální podmínky ke špičkovým výškařským výkonům. 


Hlavním hostem letošního ročníku se stal dosud neporažený rekordman Javier Sotomayor z Kuby, který přijel o den dřív, aby si potrénoval s dětmi z hustopečského atletického klubu. „Bylo to velice příjemné odpoledne. Rád sleduji mladé sportovce, protože na nich pozoruji, jak se sport stále vyvíjí a posouvají se hranice. Bez talentu, disciplíny a tréninku to však určitě nejde," popsal společně strávené chvíle Sotomayor.

V sobotu pak přihlížel jak se současná výškařská elita pokouší přiblížit jeho výkonům. „Já bych si ten svůj rekord chtěl stále držet pro sebe, ale myslím si, že věčně to trvat nebude a určitě se ještě dožiji jeho překonání," dodal s úsměvem.

Dlouho očekávaný sobotní sportovní program začal v 10 hodin dopoledne závody dorostenců a juniorů. Upoutali především junioři, kteří se nebezpečně přibližovali legendárním 230 centimetrům Jaroslava Báby z roku 2003. Finálový souboj svedli Britové Keleshi Agoucha a Sam Bereton. Štěstěna však byla více nakloněna Kelechimu, který se za mohutné podpory celé haly vybičoval až k 222 cm. Další výšku si nechal nastavit na 225 cm, tu však nakonec po vyčerpávajícím finiši vzdal a závod tím ukončil. „Bylo to rozhodnutí mého trenéra a já jsem souhlasil, protože jsem přestával mít pod kontrolou své emoce a mohl bych se třeba zranit," vysvětlil své důvody Agoucha.

VÍTĚZOVÉ V KATEGORII DOROSTENCŮ:
1. Charlie Knott (Velká Británie) - 200 cm
2. Tomáš Neufuss (TJ Sokol Velké Meziříčí) - 188 cm
3. Zbyněk Pecha(TJ Nové Město na Moravě) - 170 cm

VÍTĚZOVÉ V KATEGORII JUNIORŮ:
1. Kelechi Agoucha (Velká Británie) - 222 cm
2. Sam Bereton (Velká Británie) - 216 cm
3. Jakub Bělík (TJ Sokol Hradec Králové) - 209 cm

Díky strhujícímu souboji juniorů se další program Hustopečského skákání o hodinu posunul. Dorostenky, juniorky a ženy B se tak na tartany dostaly až před před třináctou hodinou. V dorostenkách triumfovala Slovenka Simona Tichá, juniorské zlato putovalo díky Hannah Moat do Velké Británie a mezi ženami B triumfovaly dvě Maďarky; zlatá Luca Renner a bronzová Katalin Kriszt mezi sebe pustily pouze stříbrnou Emily Borthwick z Velké Británie, která v Hustopečích startovala několikrát. „Já jsem tu už potřetí a miluji to tady. Ten povrch, skvělí diváci a hudba, která není samozřejmostí na podobných závodech mi dávají spoustu energie. Mám tu skvělé výsledky a předloni jsem dokonce vyhrála," sdělila Borthwick.

VÍTĚZNÉ DOROSTENKY:
1. Simona Tichá (Slovensko) – 170 cm
2. Kristýna Pacltová (TJ Lokomotiva Beroun) – 165 cm
3. Alena Levková (AK Olomouc) – 165 cm

VÍTĚZNÉ JUNIORKY:
1. Hannah Moat (Velká Británie) – 175 cm
2. Carmen Neat (Velká Británie) – 175 cm
3. Horváthová Michaela (AK Olymp Brno) – 165 cm

VÍTĚZNÉ ŽENY B:
1. Luca Renner (Maďarsko) – 179 cm
2. Emily Borthwick (Velká Británie) – 179 cm
3. Katalin Kriszt (Maďarsko) – 170 cm

Šestnáctka mužů kategorie B se ke svému závodu dostala krátce před třetí hodinou odpoledne a skvělou formou zaujali už od základní výšky britský atlet Will Grimsey a Ital Nicolas De Luca. Spolu s Dániélem Jankovicsem z Maďarska se od 214 cm pustili do boje o rozdělování medailí. Vítězně z něj nakonec vyšel Ital s 220 cm. „S výsledkem nejsem moc spokojený, chtěl jsem skočit tak 225 cm, ale prostě se mi dnes nedařilo. I tak jsem ovšem vyhrál a z toho mám samozřejmě radost," popsal své pocity De Luca.

VÍTĚZOVÉ V KATEGORII MUŽI B:
1. Nicolas de Luca (Itálie) – 220 cm
2. Will Grimsey (Velká Británie) – 220 cm
3. Dániél Jankovics (Maďarsko) – 217 cm

Krátce před pátou hodinou odpoledne začalo slavnostní zahájení hlavních závodů, během nichž se publiku představili čestní hosté. Nechyběli mezi nimi Jarmila Kratochvílová, Tomáš Janků, Radek Juška nebo Zuzana Hlavoňová. Již po několikáté do Hustopečí přijela i světová rekordmanka Inge Babakova, která přivezla i své svěřence. „Já osobně sem jezdím strašně ráda. Nedovedu to úplně vysvětlit, ale ta atmosféra tady je neskutečná a líbí se mi, jak reagují diváci, když vidí dobré výkony. A jsem ráda, když moji svěřenci díky takovým závodům rostou, zlepšují se a užívají si té pozornosti diváků," řekla Babakova.

Do hlavního závodu žen v letošním roce nastoupilo 13 závodnic z osmi zemí. Česká republika měla hned dvě želízka v ohni - Báru Sajdokovou a Kláru Krejčiříkovou, která v loňském roce skočila na Hustopečském skákání ještě coby dorostenka AK Olympu Brno svůj osobní rekord a současně rekord haly ve výšce 189 cm. „Loňský výsledek mi hodně pomohl k tomu, abych se letos dostala právě do hlavní soutěže. Mám to tady moc ráda a těšila jsem se, že si svůj rekord ještě vylepším, To se bohužel nepovedlo, tak snad příští rok," řekla Krejčiříková poté, co se jí nepodařilo překonat 187 cm. 

Naopak osobní rekord si na této výšce skočila skokem s velkou rezervou Bára Sajdoková. Závod však naprosto nečekaně vyhrála Nikki Manson z Velké Británie, která vynechala poslední dva pokusy na 195 cm a nechala si rovnou nastavit výšku skotského národního rekordu 196 cm. Tu sice nepřeskočila, ale zlato jí právem náleží za osobní rekord 193 cm. „Věděla jsem, že tady budou skákat dobré výškařky a mám za sebou dva dlouhé lety, takže jsem žádná velká očekávání neměla. Ale ráno jsem se probudila a cítila jsem se opravdu dobře a celý závod probíhal v takovém uvolněném duchu, že mě to prostě vyburcovalo a mám opravdu velkou radost," popsala své pocity Manson.

VÍTĚZKY V KATEGORII ŽENY A:
1. Nikky Manson (Velká Británie) – 193 cm
2. Iryna Geraschenko (Ukrajina) – 190 cm
3. Morgan Lake (Velká Británie) – 190 cm

Patnáctka skokanů hlavní mužské kategorie se postavila na start krátce po sedmé hodině a zaplněné hale se představili staří známí Edgar Rivera, Tom Gale, loni stříbrný Chris Baker a bronzový Joel Castro z Portorika nebo miláček hustopečského publika Sylwester Bednarek z Polska. 

Zlomovou výškou letošního ročníku se pro závodníky stalo 227 cm, při kterých ze závodu vypadla většina nabité startovní listiny včetně světové jedničky Maksima Nedasekau. Diváci rozpoutali v hale hotové peklo a když se na 233 cm pokoušel juniorský vicemistr Evropy Tom Gale o kvalifikaci na Olympijské hry do Tokia, nebylo slyšet vlastního slova. Právě na této výšce Galea opustili stříbrný Bednarek a bronzový Jamal Wilson a on bojoval o vše. A vyhrál! Třetím pokusem a novým osobním rekordem přeletěl laťku, která se ani nezachvěla a Hustopeče se tak zapsaly do historie nejlepším letošním světovým výkonem. Gale si ještě zkoušel vylepšit skóre na 235 cm, ale tam ho štěstěna již opustila. 

VÍTĚZOVÉ V KATEGORII MUŽI A:
1. Tom Gale (Velká Británie) – 233 cm
2. Sylwester Bednarek (Polsko) – 230 cm
3. Jamal Wilson (Bahamy) – 230 cm

Vyčerpaní diváci aplaudovali ve stoje a vyprovodili všechny letošní závodníky, kteří si při závěrečném focení uspořádali u beden malou oslavnou party. Třešničkou na pomysleném dortu pak bylo vyhlášení vítězů High jump Grand Prix, kterými se stali Tom Gale a Iryna Gerashchenko. 

„Dneska to bylo ohromné. Začali jsme pozvolna, ale chlapi to dnes rozjeli naplno a opět jsme v Hustopečích byli svědky světových výkonů,“ rozplýval se po celodenním maratonu ředitel závodu Zbyněk Háder a jedním dechem dodal, že Hustopeče budou v mítinku určitě pokračovat i v dalších letech.

„Nám se letos podařila ohromná věc, a sice, že si naše děti mohly od pátku několikrát zatrénovat spolu se závodníky, takže slyšely rady od Javiera Sotomayera, Jamala Wilsona nebo Priscilly Frederick, která si připravila pro děti skvělý program a trénovala spolu s nimi. Každý rok se snažíme, aby děti měly sportovce co nejblíž a mohly se tak od nich učit. A ukazuje se, že to nese ovoce, protože ve čtvrtečních závodech naši závodníci získali několik nejcennějších medailí a sklízí úspěchy na prestižních soutěžích,“ uzavřel Háder.

 
-nov-, -slam-
Foto: Richard Skoumal, Jiří Fiala

odebírejte přes RSS