Milevským maškarám zachutnalo hustopečské víno

25. 2. 2020 · 1 minuta čtení · 9 fotografí

Jihočeské město Milevsko se v loňském roce zařadilo mezi spřátelená města Hustopečí, která si pravidelně vyměňují zkušenosti zejména na poli společenském a kulturním. Spolupráci posvětili zastupitelé, když koncem loňského roku odsouhlasili Memorandum o spolupráci. „Dokument je formulován v mnohem obecnější rovině, než smlouva s partnerskými Benátkami nad Jizerou a slovenskou Modrou,“ uvedla tehdy starostka Hana Potměšilová.

Místem prvního setkání dvou obdobných měst bylo tradiční masopustní veselí s milevskými maškarami, v květnu následoval v Milevsku Den vína a mandlovice za účasti hustopečských vinařů a prodejců mandlových produktů a vyhlášené milevské maškary obohatily o letošních Burčákových slavnostech průvod městem.

Milevské maškarní průvody mají dlouholetou tradici sahající až do šedesátých let 19. století a v jihočeském městě jsou na ně právem pyšní. Neuvěřitelný 158. ročník Masopustního maškarního průvodu, který je zapsán i v České knize rekordů si o uplynulém víkendu 21.- 23. února vyjeli prohlédnout i zástupci našeho města. 

Dvacetičlennou delegaci měl na povel tajemník Městského úřadu Pavel Michalica, který spolu se Spolkem Všehoschopných a dalších zástupců města provětrali kostýmy Horenské rady. "Vyjeli jsme už v pátek a po příjezdu a ubytování jsme byli svědky předávání klíče od města maškarnímu spolku. Zapojili jsme se i do večerního Bakusova průvodu," popsala příjezd do jižních Čech Jana Tupá z Marketingu a kultury města Hustopeče. 

Sobotní dopoledne patřilo jarmarku a muzeu maškar a v 13:00 se začal formovat dlouhý průvod čítající okolo tisícovky masek. "Byli jsme nadšení, celý víkend se náramně povedl, přálo i počasí, takže jsme si to všichni užili. Trochu nás mrzelo, že se na zájezd nepřihlásilo více hustopečských, ale doufáme, že příští rok už nás pojede mnohem víc," neskrývala nadšení Tupá. 

Výprava z Milevska se do Hustopečí chystá i na nadcházející Slavnosti mandloní a vína, které vypuknou o víkendu 27. - 29. března. 

-nov-
Foto: Jana Tupá

odebírejte přes RSS