Sociální pracovníci vyšli do ulic za seniory

25. 3. 2020 · 2 minuty čtení · 9 fotografí · 1 video
Téma Z města

Nouzový stav, který nastal v souvislosti se šířením nového koronaviru se se ve větší či menší míře dotýká všech bez rozdílu, je opravdovou zkouškou, oříškem, a zároveň výzvou pro sociální služby, jejichž cílem je jediné – pomáhat. Přesně o to se v těchto dnech snaží sociální odbor města Hustopeče ještě intenzivněji. Začalo to všem už dobře známou občanskou iniciativou s názvem Hlídačka.


„Službu Hlídačka rozjel prvotně odbor Marketing a kultura města Hustopeče, který působí na sílu komunity, což je mi velmi sympatické, aby si lidé vzájemně pomáhali, abychom nemuseli využívat nějaké externí, placené služby. Hlídačka přešla pod náš odbor, a nyní se snažíme nějak monitorovat a vyhledávat seniory, kteří potřebují pomoci a snažíme se kontaktovat některé dobrovolníky,“ přiblížil situaci vedoucí sociálního odboru Tomáš Laz.

Hlídačka nabrala na obrátkách. Nabídky pomoci na plné čáře převažují samotné potřeby pomoci. „To se možná trochu změní po dnešním dni, kdy se snažíme vyrazit do ulic a kontaktovat seniory právě tak, aby nám nikdo neproklouzl mezi prsty, aby nezůstal nějaký senior, který se třeba bojí ozvat,“ dodává Laz.

Ve středu 25. března se dopoledne sociální pracovníci poprvé vydali do terénu a rozhodli se osobně obejít všechny, kterým by se mohla hodit pomoc nebo nějaká ta rouška navíc. Na výrobě roušek se začnou měrou podíleli především zaměstnanci města Hustopeče, kteří šili v provizorní dílně v Boleradicích. „Našili zhruba něco mezi třemi až pěti sty roušek, z toho právě půjde nějaká část i do terénu,“ prozradil Laz. Vyslaní sociální pracovníci se prokazovali služebním průkazem.

I přes to, že sociální služby odvádí ve městě skvělou práci, zakládají si na principu subsidiarity, která by měla zajistit, aby nedošlo k jejich zneužívání. „Pokud si senior nebo kdokoliv dokáže pomoci sám, ať si pomůže, když si nemůže pomoct, měla by následovat rodina, sousedé, blízká komunita, a až následně by měly navazovat sociální služby,“ připomíná vedoucí sociálního odboru.

Současně s pomocí, kterou zprostředkovává sociální odbor, stále funguje i tzv. Seniorlinka, kterou zřizuje nezisková organizace Girasole. Linka funguje nepřetržitě a může se na ni kdokoliv z rizikové skupiny ozvat. -slam-

odebírejte přes RSS