V ulicích města přibývají stromy i kontejnery

25. 3. 2020 · 2 minuty čtení · 6 fotografí · 1 video
Téma Z města

Do skupiny pracovníků, kteří zůstávají i v době nouzového stavu v plné činnosti patří také zaměstnanci městských služeb. Kvůli neukázněnosti občanů museli uzavřít sběrný dvůr a vrhli se do sázení zeleně.


Zákaz shromažďování a domácí karanténu jakoby si někteří z nás vyložili jako příležitost k domácímu úklidu. A tak se stalo, že nejnavštěvovanějším místem Hustopečí posledních dnů nebyl obdivovaný i kvůli obavám z nákazy od turistů zatracovaný mandloňový sad, ale překvapivě sběrný dvůr. "My jsme ten dvůr nechtěli uzavřít, takže jsme nejdříve alespoň omezili otevírací dobu, ale nepomohlo to. Kupilo se nám to tam a vzhledem k aktuální situaci to nebylo dobré," popisuje důvody uzavření dvora vedoucí městských služeb Ivan Chrastina.

Někteří návštěvníci navíc nedodržovali ani nařízení vlády o povinném zakrytí úst a nosu. Uzavřený sběrný dvůr tak nahradí velkoobjemové kontejnery v ulicích města. "Dnes už jich na směsný komunální odpad máme po městě šest, takže si myslím, že to krásně pokryjeme. Občané navíc mohou stále využívat i běžná sběrná místa," dodává Chrastina.

Kontejnery u sportovní haly, naproti Společenského domu, u sběrného hnízda Na Sídlišti, U Větrolamu, Na Výsluní a na náměstí T. G. Masaryka nejsou určeny pro ukládání suti. Tu je možné vyvážet do areálu bývalého zemědělského družstva. "jakmile dá vláda pokyn a dojde k uvolňování těch pravidel a nařízení, která teď platí, tak jsme i my připraveni okamžitě reagovat a dvůr samozřejmě ihned otevřeme tak, jak jsou občané zvyklí," ujišťuje.

Do té doby pracovníci městských služeb vysazují po městě slibovanou zeleň. Dvacítka stromů už přibyla v areálu Centra volného času Pavučina a nový biokoridor s několika desítkami stromů už se rýsuje i za Křížovým vrchem. 

Celkem mají městské služby k dispozici na 130 kusů stromů a bezpočet keřů. "Jsou mezi nimi duby, buky nebo třeba javory. Je to široká škála druhů, které nám vybral Odbor životního prostředí Hustopeče. Nedávno jsme vysadili šest javorů u tržnice a budeme pokračovat přímo v centru města, takže budete moci sledovat, jak nám to v ulicích pěkně přibývá," těší se Chrastina. -nov-, -slam-

odebírejte přes RSS