Neuzavření školek budí u některých rozpaky

2. 4. 2020 · 2 minuty čtení · 8 fotografí · 1 video

S komplikacemi, které s sebou nese nespočet uzavřených zařízení včetně škol, se každý musí vypořádat po svém. Naděje rodičům malých dětí svitla ve chvíli, kdy se dozvěděli, že pro mateřské školy nařízení o vyhlášení uzavření neplatí. Přesto však v polovině měsíce března začalo ve školkách dětí rapidně ubývat.

Provoz mateřských škol je tedy omezen a konkrétně ty hustopečské fungují v prázdninovém provozu, což znamená, že jsou sloučeny do jedné. Děti se schází v jedné třídě a vzhledem k opatřením pracují všichni zaměstnanci v rouškách, dezinfikují prostředí a snaží se vyhýbat kontaktu s ostatními lidmi.

Po dobu tří týdnů provoz mateřské školy Pastelka zabezpečovali její učitelky a zaměstnanci. Od příštího týdne jej budou mít pod palcem zaměstnanci ze školky U rybiček. „Pokud by opatření setrvávala, budeme se samozřejmě střídat zase po čtrnácti dnech a provoz zabezpečíme. Pokud by naopak opatření pominula, jsme ochotni okamžitě ze dne na den začít provozovat mateřskou školu tak, jak by bylo potřeba,“ informuje ředitelka MŠ Pastelka Blanka Nešporová.

Režim dne ve školce zůstává bez drobných změn téměř stejný. Cílem všech pracovníků je zachovat dětem takový řád, na který jsou běžně zvyklí, aby měli pocit jistoty a bezpečí. „Děti samozřejmě zaznamenaly, že nosíme roušky, že je to pro něco jiného, ví, proč roušky nosí, ve třídě je mají celý den, dokonce si v nich dokážou i hrát a nijak jim nepřekáží, sundáváme je jenom na jídlo a na spaní,“ popisuje dny ve školce ředitelka.

Ani přes zpřísněná opatření nejsou děti nuceny zůstat po celý den uvnitř jedné místnosti. Na procházky sice nechodí, ale načerpat energii ze sluníčka a nadýchat se čerstvého mohou na zahradě, kam nikdo jiný nesmí.

Jaké další případné opatření mohou nastat v následujících dnech, je mateřským školám prozatím stále skryto za oparem nevědomosti. „Mateřské školy jsou naprosto vyňaty z jakýchkoliv informací, teď momentálně čekáme, jestli se k nám dostane něco ohledně zápisu, které nás začátkem května čekají,“ stěžuje si na nedostatečnou informovanost Nešporová.

Zatímco je pro některé otevřená školka obrovskou úlevou, jiní toto rozhodnutí kritizují. „Pokud se mateřská škola nezavře, maminky, které nemají doma školáka nebo nejsou doma na mateřské, musí čerpat dovolenou, aby mohly zůstat doma. Zůstávají doma zodpovědně k celé této situaci, ale my jim nemůžeme vystavit ošetřovné, protože naše mateřská školka není oficiálně zavřená,“ vysvětluje situaci ředitelka Nešporová.

 

 

-slam-
odebírejte přes RSS